13.7 C
Banja Luka
01.12.2023.

ТЕ ГАЦКО:ПРОИЗВЕДЕНО МИЛИЈАРДУ И 100 МИЛИОНА КИЛОВАТ-ЧАСОВА СТРУЈЕ

 

Tермоелектрана “Гацко” у овој години произвела је милијарду и 100 милиона киловат-часова електричне енергије, а након ремонта значајно је побољшана и ситуација са загађењењем прекомјерном емисијом честица, изјавио је Срни директор Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ “Гацко” Максим Скоко.

 

Скоко је навео да је термоелектрана од ремонта имала само два краћа застоја и у континуиету ради са великим бројем часова на мрежи који је изнад пројектованог, али због слабијег квалитета угља не постижу дневне производње на нивоу на којем би то било очекивано.

 

Он је напоменуо да је Tермоелектрана “Гацко” други произвођач електричне енергије у систему “Електропривреде Републике Српске” и да је досадашња овогодишња производња достигла 92 одсто у односу на план.

 

Скоко очекује да се настави тај континуиет производње до краја године и да се што више приближе остварењу планираних величина, напоменуши да је узрок неостварења плана производње електричне енергије топлотна моћ угља.

 

“У децембру прошле године, због великих падавина и пукотина због земљотреса, дошло је до поплаве у централном пољу у коме је бољи угаљ него у повлатним зонама и око два милиона кубика воде смо исцрпили из тог копа”, рекао је Скоко.

 

Он је објаснио да се тај проблем рјешава, али су принуђени да у овој години сагоријевају угаљ лошијег квалитета, што и, поред изузетне погонске спремности Термоелектране, доводи до тога да се у потпуности не могу остварити планирани производни резултати.

 

Скоко је додао да је након ремонта Термоелектране значајно побољшана ситуација са загађењем ваздуха и прекомјерном емисијом честица, које је значајно смањено, а у томе су успјели захваљујући опреми и интервенције на систему за транспорт пепела, који је пројектован за много мање количине пепела.

 

Он је навео да их очекује наставак рјешавања тог проблема, те оцијенио да, осим евентуалних појединачних ексцеса, неће долазити до енормних загађења каква су била раније.

 

Према његовим ријечима, матично предузеће потписало је уговор са испоручиоцем опреме за инсталацију система за пречишћење угља и већ се проводе припремне активности.

 

“Ријеч је огромном послу који треба да ријеши проблем, чиме ће се побољшати екологија, али и повећати производња по основу сагоријевања угља бољег квалитета и смањења трошкова за утрошак енергената као што је мазут за подршку сагоријевању”, рекао је Скоко.

Povezane vijesti

Ko želi da sruši rudarstvo u Srpskoj?

Prema tvrdnjama dobro obaviještenog izvora, ekološko udruženje „EKO put“ finansirano d‌jelimično od LJubiše Petrovića, gradonačelnika Bijeljine, kao i nevladinih organizacija iz Albanije i Norveške...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

Ko želi da sruši rudarstvo u Srpskoj?

Prema tvrdnjama dobro obaviještenog izvora, ekološko udruženje „EKO put“ finansirano d‌jelimično od LJubiše Petrovića, gradonačelnika Bijeljine, kao i nevladinih organizacija iz Albanije i Norveške...