22.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Raskrinkavanje lažnih ekologa : Hajrija Čobo i drugovi u ozbiljnim problemima

Svjedoci smo da u posljednje vrijeme, sve više i više raste zabrinutost lokalnih (a i međunarodnih) ekologa za zdravlje Planete, ali i ugrožavanja njenih prirodnih bogatstava. Da sva pomenuta zabrinutost dolazi iz čistog aktivizma i pravih uvjerenja, ova borba bi imala smisao i svrhu.
Međutim, činjenica koja podiže sumnju je upravo ta da pomenuti ekolozi uglavnom vode brigu za gradove u kojima uopšte ne žive, dok u svom dvorištu ignorišu ekološku bombu.
Kako ova borba traje već neko vrijeme, logičan slijed događaja je da se rodi i kontra otpor, i to gđe drugo, nego u Varešu – središtu ekoloških interesa.

Građani Vareša, siti priče kvazi ekologa, lagano se organizuju i bude.
Bunt građana Vareša, razotkrio je da su u nastavku spomenuta grupa sve osim ekologa. U prilog ovome govori i činjenica da ti ljudi nikada nisu organizovali čišćenje neke divlje deponije, niti su ikada pokrenuli inicijativu sadnje drveća, a kamoli došli da se raspitaju o radovima projekata koje blokiraju. Naravno, poslije ovog članka će sigurno početi da to rade kako bi ispravili svoje greške i sakrili istinu.
Sa jedne strane Hajrija Čobo, Edin Keljalić, Amela Ahmečković, Ševal Ribić, Edin Crnkić, Mirela Hajder, Mumin Keljalić,Edin Hozan. Sa druge strane Sergej Milanović, Dragan Kačar, Mi Lo alijas Miloš Trivunčević, Milan Kutanjac zvani Batak, Mićo Tadži, Nebojša Vukanović, Zoran Poljašević, Boro Bolero, Milan Plavšić, Mira Jovetić Dereta.
Pomenuta grupa ljudi, kao karavan putuje iz grada u grad i organizuje proteste zbog takozvanih geoloških istraživanja i otvaranja rudnika.


Pita li se iko da li to rade iz ljubavi ili iz koristi?
Iz kojih, čijih sredstava putuje karavan?
Hajrija Čobo se vodi kao nezaposlena, Amela Ahmečković je do skoro bila korisnik socijalne pomoći (skrbi), Milan Kutanjac Batak je takođe nezaposlen.
Šta iz navedenog zaključiti?
Da li je motiv ljubav ili korist?
Šta se zaista zbiva u Varešu…
Vareš je naseljeno mjesto u Federaciji Bosne i Hercegovine, do skoro poznato kao grad duhova. Onda je u Vareš stigla strana investicija u vidu geoloških istraživanja. Da se razumijemo, pričamo o grani privrede koja postoji „od kako je svijeta i vijeka“.
Od geologije i rudarstva stariji je samo jedan „zanat“.
Danas, par godina poslije, Vareš izrasta u gradić koji naseljavaju porodice inžinjera iz Sarajeva, Tuzle, Beograda, Kanade, Australije, Rusije, otvaraju se radna mjesta, grad počinje da živi…
Strane investicije u geologiju i rudarstvo jedan grad duhova pretvorile su u grad razvoja, u koji svakodnevno dolaze novi stanovnici, otvaraju se pekare, marketi, podiže se vrijednost nekretnina i zemljišta, i još mnoge dobrobiti.
Zbog takvog okreta situacije zabrinuti su aktivisti, lažni geolozi, koji uz pomoć nevladinih organizacija žele da sruše razvoj opština koje nisu na listi da budu razvijene.
E, pa draga Hajrija u svom Kaknju imaš rudnik od 1902. godine. Cementaru imaš od 2000. godine. Termoelektranu od 1956. godine. A to ti ne smeta? Naravno da ne smeta, kada se razvija grad u kojem živiš.
A zašto ti onda smeta otvaranje rudnika u Varešu, naučno-istraživački radovi u vidu geoloških istraživanja u Jezeru?
Da li si prije tri godine uopšte znala locirati Jezero na karti?
Aktivisti iz Jezera, pustili ste da vas obmane jedna Harija, jedan Hozan, jedan Keljalić.
Ako pogledamo istinu u Jezeru, geološka istravaživanja su se obavljala samo dvije godine, a zarađivala je lokalna radna snaga platama iznad prosjeka, zarađivale su prodavnice hrane, zarađivale su geodete, pumpe, lokalne firme za izgradnju puteva.
I imamo li posljedica?
Itekako da imamo! U ovom trenutku ta zarada je potpuno stala. To je jedina posljedica. A znate li zašto?
Zato što je načelnik opštine Jajce namagrčio narod Jezera, ubacivši krticu u njihove redove i napravivši podjelu između dobra i zla.
Tako je narodu Jezera stavio do znanja da je strana investicija i razvoj Jezera loš po njih, da geologija ubija. Istovremeno, on u Jajcu intenzivno planira i vrši geološka istraživanja, ima otvorene kamenolome, funkcionalne rudnike….
Do kada ćemo biti glupi?
Kada ćemo prestati gledati dalje od nosa?
Ustao je Vareš, ustaće i Jezero!
Naša djeca neće ići od svojih domova!

Naše prodavnice nećete zatvarati! Investitore i razvoj nam nećete uzeti, ovaj moderni rat nećete dobiti!
Jezero je čulo i vidjelo priču Vareša, shvatilo je da su izmanipulisani od strane lažnih ekologa, te da može propustiti svoju priliku za procvat. Zato će svoj prvi otpor pokazati već danas na granici opštine JEZERO-JAJCE .
Vidimo se u 17 h !
#granicapostoji

Povezane vijesti

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...