7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Tadić: Sankcije nisu rješenje

 

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da uvođenje sankcija SAD prema demokratski izabranim zvaničnicima Republike Srpske nije ništa drugo do označavanje novih meta koje Amerika preporučuju svima koji žele gađati i pogoditi Republiku Srpsku, ali je poručio da sankcije nisu rješenje.

 

– Tu nije riječ o narko bosovima, ratnim zločincima ili teroristima. Riječ je o demokratski izabranim političarima koji žele odbraniti Dejtonski mirovni sporazum. U ovakvim situacijama sankcije nisu rješenje – rekao je danas Tadić, komentarišući američke sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine Nenadu Stevandiću i ministru pravde Milošu Bukejloviću.

 

Rješenje je, istakao je Tadić, dijalog u kome se ne može izbjeći rasprava o tome kako da se zaustave zloupotrebe koje vrši postojeća većina u Ustavnom sudu BiH stavljena u funkciju revizionističke politike političkog Sarajeva koje ne priznaje i ruši Dejtonski mirovni sporazum i time ugrožava mir.

 

Prema njegovim riječima, na kraju krajeva, potpuno je sumanuta i sama ideja da SAD otimaju svu njima dostupnu imovinu i novac od ljudi za koje smatraju da vode politiku koja nije po volji SAD, a kada se radi o sankcijama protiv demokratskih političara koji nisu američki građani onda sve to predstavlja potpuni apsurd.

 

– Ipak, takvi su danas odnosi u svijetu i potrebno je i raditi i živjeti tako da se ne izgubi fokus sa naših nacionalnih ciljeva, bez obzira na to što međunarodno pravo i pravda više nemaju dovoljno važan značaj pojedinim velikim silama – zaključio je Tadić izjavu Srni.

 

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvela je juče sankcije Cvijanovićevoj, Viškoviću, Stevandiću i Bukejloviću zbog, kako su naveli, „neustavnih i antidejtonskih akcija“.

 

Iz Ambasade SAD u BiH su navelu da su oni „direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u Republici Srpskoj, čime se opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili