8.7 C
Banja Luka
27.02.2024.

Sporazum: Sa fakulteta na posao u Sarajevo-gas

 

Republika Srpska treba donijeti leks specijalis kojim bi svakom studentu mašinskog ili elektrotehničkog fakulteta nakon što završi studije bilo garantovano radno mjesto i početna plata od 2.500 KM u javnim preduzećima, izjavio je to generalni direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek.

Nakon ceremonije potpisivanja memoranduma o saradnji sa dekanima Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milijom Kraišnikom i Božidarom Popovićem, Elek je novinarima rekao da bi primanja od 2.500 KM trebala zaustaviti odlazak inženjera u inostranstvu.

Vlada Republike Srpske odobrila “Sarajevo-gasu” 70 miliona KM za gasifikaciju istoka Srpske, ali da će sve to biti džaba ako ne budu imali kadar da taj projekat sprovedu, rekao je Elek.

“Krivo mi je što se društvo bavi pričom da nemamo konobara i kuvara, što jeste tačno, ali nemamo ni inženjera, doktora… Zato iznosim inicijativu, koju se nadam da će prihvatiti sve kolege iz javnih preduzeća, da donesemo leks specijalis” – naglasio je Elek.

On je zahvalio dekanima ova dva fakulteta na kojima se školuje kadar bez kojeg privreda ne može funkcionisati, naglasivši da im je potrebno još više pomagati, a studentima nakon svršenih studija garantovati dobre plate i sigurno radno mjesto.

“Zato ovaj sporazum podrazumijeva da svaki student, čim završi studije, ide na praksu u `Sarajevo-gas`, a najboljima garantujemo radno mjesto u našem sistemu. Suština je da trenutno sa ovim zakonom ne možemo dati dobru platu da ga zadržimo. Zašto bi jedan inženjer radio u `Sarajevo-gasu` za 1.200 KM, kada može kao konobar na Jahorini zaraditi 2.500 KM” – ukazao je Elek.

Popović je rekao da je današnji sporazum, osim za Elektrotehnički fakultet i njegove studente, prilika i za “Sarajevo-gas”, jer su stečeni uslovi da zajedno otvore i aplikacije za projekte, posebno iz evropskih fondova, gdje uvijek traže podršku iz privrede.

Kraišnik je rekao da će ovim sporazumom saradnja Mašinskog fakulteta i “Sarajevo-gasa” dobiti novu dimenziju.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Damjan Škipina rekao je da je ovaj sporazum pravi primjer kako bi trebalo da se radi.

Marko Romović diplomirani je student Mašinskog fakulteta dobio je priliku da bude pripravnik u “Sarajevo-gasu”.

Povezane vijesti

Селак: Важан став Русије да се Дејтон мора поштовати

  Предсједник Социјалистичке партије Српске /СПС/ Горан Селак рекао је да је веома значајна посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Руској Федерацији и да је...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...