7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Šeranić: Ministarstvo će biti na usluzi sa ciljem poboljšanja socijalne zaštite

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izrazio je spremnost da pomogne da Udruženja distrofičara regije Banjaluka što prije ispuni sve uslove za djelatnost i usluge koje pruža korisnicima.

Šeranić je danas sa predstavnicima Udruženja distrofičara regije Banjaluka razgovarao o inicijativi za izmjenu Pravilnika o uslovima za osnivanje ustanova socijalne zaštite i obavljanje djelatnosti socijalne zaštite, te podsjetio da je taj dokument na snazi od 2017. godine u konsultaciji sa stručnom javnošću, udruženjima i savezima

On je rekao da je registracija, odnosno postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova o pitanju prostora, kadra i opreme, kao i kod usluga u zdravstvenoj zaštiti, preduslov za stručni nadzor i obezbjeđenje sigurnih i kvalitetnih usluga u socijalnoj zaštiti.

“U tom smislu spremni smo da pomognemo u svom domenu, te da ovo Udruženje što prije ispuni sve uslove za djelatnost i usluge koje pruža korisnicima u skladu sa Pravilnikom”, istakao je Šeranić.

On je podsjetio da su uslovi koji su propisani Pravilnikom isti kao i u zemljama regiona i da su bazirani na stručnim principima.

Ministarstvo podsjeća da nije nadležno za priznavanje prava na personalnu asistenciju korisnicima, nego se stara o tome da kao i ostale usluge socijalne zaštite i ova bude u skladu sa stručnim standardima, legislativom i u najboljem interesu korisnika.

U saopštenju navode da je na sastanku naglašeno da korisnicima ove usluge nije uskraćeno niti ugroženo pravo na personalnu asistenciju, koje realizuje Centar za socijalni rad priznajući to pravo korisnicima koji ispunjavaju uslove, propisane odlukom lokalne zajednice.

U Banjaluci, dodaju, istovremeno djeluju i drugi pružaoci ove usluge koju svi korisnici, koji ispunjavaju uslove, mogu da ostvare.

Predstavnici Udruženja distrofičara, kao pružaoci usluga personalne asistencije, naglasili su da nisu zadovoljni cijenom ove usluge, koju finansiraju lokalne zajednice.

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili