10.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Republika Srpska na privrednoj raskrsnici: Nacionalni ili strani interes?

 

U Koralpima, u Austriji, u vodećem alpskom turističkom centru, dodijeljeno je devet novih koncesija za litijum i sada ih ima ukupno dvadeset (20), a eksploatacija počinje već 2025. godine. To je bez sumnje srce turističke Austrije i prirodnih ljepota, međutim da li su najodgovorniji i najčistiji Austrijanci poludjeli? Pa nisu, jer vrlo jasno znaju šta rade. Eksploatacija počinje na 270 kilometara od Beča, lokacija se zove Karnten, ili Karintija, što je bukvalno srce Alpa, ljekovitih trava i turizma.

 

Na zahtjev “Klajn cajtunga”, izvršni direktor “Evropskog Litijuma” Ditrih Vanke je imenovao „kraj 2025.“ kao datum za početak eksploatacije litijuma za baterije “ako se u Evropi ne dogodi ništa nepredviđeno, poput neke pandemije ili sukoba.“ Početak je nekoliko puta odlagan, s tim da se na samom početku pominje 2013. godina.

 

“Takođe nema promjene u količini koju “Evropski Litijum” planira da eksploatiše, što znači da ostaje na 8.800 tona litijuma za baterije godišnje”, kaže Vanke.

 

„Naše znanje o prirodi ležišta mora se sukcesivno prenositi na dozvole za eksploataciju“, objašnjava Vanke.

 

I dok neke zemlje uveliko rade na tome da iskoriste svoja rudna bogatstva Republika Srpska i dalje kaska, a razlog je što su mnogi građani podložni različitim vrstama manipulacija, kako iz Sarajeva tako i iz redova opozicije u Banjaluci.

 

Iako je poznato da je eksploatacija plemenitih ruda na našim prostorima prisutna već više od tri hiljade godina, dakle još od vremena kada je nauka bila daleko nerazvijenija i primitivnija, ostaje veliko pitanje zašto danas kada je tehnologija uveliko napredovala i kada može potpuno bezbolno da riješi mnoge probleme, ljudi kod nas imaju veći otpor nego što su ga imali prije tri hiljade godina. Štaviše, ni mnogo naprednije zemlje ne vide problem u eksploataciji, a kamoli geološkim istraživanjima koja su potpuno neinvazivna.

Da je baš sve onako kako nas uvjeravaju razni lažni ekolozi i dobronamjerni “prolaznici”, pa zar bi pametni Austrijanci, Nijemci ili Portugalci dozvolili da se u njihovoj kući zagađuje okoliš od kojeg zarađuju više nego li od eksploatacije rude?

Moramo li mi uvijek biti najpametniji? Posebno kada bogate zemlje zarađuju milijarde, a kod nas neko ruši i podriva razvoj, primoravajući investitore da se povuku i svoj novac ulože tamo gdje je situacija podesnija i bolja.

 

Naime, u Republici Srpskoj ne samo da je eksploatacija sporna, već podjednako i sama geološka istraživanja koja nemaju nikakve veze sa invazivnim djelovanjem, već isključivo sa istraživanjem i utvrđivanjem količina i obima rudnog bogatstva. Pa čak i da se otvori mogućnost za eksploataciju rudnog bogatstva na nekom području, na sam početak radova bi se moralo čekati desetinu godina.

Nažalost opozicija u Republici Srpskoj već izvjesno vrijeme preko svojih aktivista udruženo djeluje sa lažnim ekološkim pokretima i organizacijama iz Federacije, koje su pod direktnom kontrolom zapadnih ambasada koje finansiraju narativ o „genocidnoj Republici Srpskoj“, a glavna žarišta na kojima djeluju su Bistrica kod Prijedora, opštine Jezero, Mrkonjić Grad, Šipovo, Petrovo, Čajniče i grad Doboj.

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili