12.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

“Narastao” najviši vrh svijeta

Novoizmjerena visina Mount Everesta je 8.848,86 metara (29.031,7 stopa) što je nešto više od prethodnog mjerenja u Nepalu i za skoro 4 metra (13 stopa) više od kineskog mjerenja.

Nova dogovorena visina zasnovana je na mjerenjima koje su izvršili Nepal i Kina. Nepal je poslao tim geodeta na vrh u maju 2019., dok je Kina poslala tim ranije ove godine. To je bio prvi put da je Nepal samostalno izvršio takva mjerenja.

Očekuje se da će nova brojka staviti tačku na kontroverzu oko tačne visine najviše tačke na svijetu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i njegov nepalski kolega, Pradeep Gyawali, istovremeno su pritiskali dugmad tokom virtuelne konferencije i nova visina je bljesnula na ekranu.

Visina Mount Everest, koji se nalazi na granici između Kine i Nepala, dogovorena je nakon što su se geodeti iz Nepala popeli na vrh 2019., a kineski tim je isto učinio 2020. godine.

Postojala je debata o stvarnoj visini vrha zbog zabrinutosti da bi se mogao smanjiti nakon velikog zemljotresa 2015. Potres je ubio 9.000 ljudi, oštetio blizu milion struktura u Nepalu i izazvao lavinu na Everestu u kojoj je poginulo 19 ljudi.

Nije bilo sumnje da će Mount Everest ostati najviši vrh jer je drugi po visini, planina K2, visok “samo” 8.611 metara (28.244 stopa).

 

Visinu Mount Everesta prvi je odredio britanski tim 1856. godine – 8.842 metra (29.002) stopa. Ali najprihvaćenija visina je 8.848 metara (29.028 stopa), što je utvrđeno istraživanjem 1954. godine.

Godine 1999., tim Nacionalnog geografskog društva koristeći GPS tehnologiju došao je do visine od 8.850 (29.035 stopa). Kineski tim iz 2005. rekao je da je to 8.844,43 metra (29.009 stopa) jer ne uključuje snježnu kapu.

Tim penjača i geodeta nepalske vlade popeo se na Everest u maju 2019. i instalirao GPS i satelitsku opremu za mjerenje vrha i visine snijega na vrhu.

Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je Nepal kasnije te godine kako bi se dogovorili u vezi sa visinom. Anketni tim iz Kine je potom izvršio mjerenja u proljeće 2020., dok su sve ostale ekspedicije otkazane zbog pandemije koronavirusa.

“Ovo je prekretnica u historiji planinarenja koja će konačno okončati debatu o visini, a sada će svijet imati jedan broj”, rekao je Santa Bir Lama, predsjednik Nepalskog planinarskog saveza.

Kineska zvanična agencija Xinhua citirala je Xija koji je rekao da su dvije strane posvećene zajedničkoj zaštiti okoliša oko Everesta i saradnji u naučnim istraživanjima.

Za Kinu se činilo da se najava odnosi podjednako na politiku koliko i na geografiju. Kina sve bliže sebi privlači Nepal ulaganjima u ekonomiju i izgradnjom autoputeva, brana, aerodroma i druge infrastrukture u ovoj osiromašenoj zemlji. Čini se da to služi interesima Kine u smanjenju uticaja rivalske Indije, s kojom dijeli spornu granicu. Izvještaj Xinhue ne kaže ništa o tehničkim aspektima, ali se snažno naglašava geopolitička težina zajedničke objave.

Povezane vijesti

Staljin umro prije 70 godina – sposobni vladar ili krvoločno čudovište?

U Rusiji je sjećanje na sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina ambivalentno, a posebno aktuelno kako bukti sukob u Ukrajini. Da li je „drug Staljin“,...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...