22.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Mtel kupio Trion Tel

 

 

Kompanija Telekom Srpske, odnosno Mtel, pokrenula je proceduru preuzimanja još jedne firme na prostoru BiH.

Time se nastavlja niz akvizicija ove kompanije koji je započeo prije nekoliko godina.

 

 

Mtel je sada u procesu preuzimanja poznate banjalučke kompanije Trion Tel, koja je proteklih godina imala blisku saradnju s konkurentskim Telemachom.

 

Trion Tel je operater telekomunikacija koji na teritoriju Bosne i Hercegovine na osnovu dozvola RAK-a obavlja djelatnosti operatora javnih elektronskih komunikacijskih mreža i davatelja pristupa internetu.

 

Vlasnik kompnaije Trion Tel je Zoran Lemić, a Mtel namjerava steći 100 posto udjela. Prema našim podacima, kompanija Trion Tel je u 2021. (posljednjoj za koju su objavljeni podaci) godini imala prihode od oko 2,5 miliona KM i preko milion KM dobiti.

 

Podsjetimo da je Mtel posljednji godina kupio niz kompanija u BiH – Logosoft, Telrad Net, Blicnet, Elta Kabel i Financ, zbog čega su mnogi izrazili zabrinutost da je uništio konkurenciju na području RS-a i preuzeo dominantan, odnosno monopolitički položaj.

 

Mtel grupa je prema prihodima i dobiti najveća telekomunikacijska kompanija u BiH. Njen vlasnik je Telekom Srbija, odnosno posredno država Srbija.

 

 

Inače, godine 2020. pojavila se nezvanična informacija da Telemach kupuje Trion Tel. Iako se to nije desilo, dvije kompanije su tada otpočele usku saradnju. Tada je zvanično saopćeno da će kompanije Telemach i Trion Tel na području Banjaluke zajednički pružati usluge televizije, interneta i fiksne telefonije.

 

 

 

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...