12.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Intervju: Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske

 

 

Ponosni smo na 3 godine SPS

Socijalistička partija Srpske, danas će obilježiti treću godišnjicu od osnivanja. Nakon tri godine od početka političkog djelovanja, SPS je parlamentarna na republičkom nivou kao i u većini lokalnih parlamenata širom Srpske, ima organizovane odbore u skoro svim lokalnim zajednicama i nastaviće da raste i jača, poručio je predsjednik SPS Goran Selak u intervjuu Tanjug-Srpske.

On je istakao da je SPS nastala u teškim vremenima ali i da je uprkos svim izazovima izrasla u ozbiljan politički pokret, te da su u SPS ponosni na sve što su postigli u posljednje tri godine.

– Kao jedan od najmlađih političkih subjekata u Srpskoj, izašli smo samostalno na svoje prve Opšte izbore 2022. i dobili povjerenje građana da ih zastupamo u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske. Naše politike su okrenute rješavanju problema običnog čovjeka, a naš politički princip je jačanje Republike Srpske. Veliki broj ljudi je prepoznao politike za koje se zalažemo i nakon tri godine, možemo samo da kažemo da smo ponosni na sve što smo uradili do sada – istakao je Selak.

U protekle tri godine, SPS je bila dio vlasti, pa opozicije, a nakon izbora, ponovo ste bliski vladajućim strukturama, odnosno SNSD-u. Kako komentarišete takav put?

– Od osnivanja i početka rada, jasno smo se odredili kao partija koja će podržati sva dobra rješenja i boriti se protiv svih negativnih pojava u društvu. Ostali smo dosljedni svojim stavovima, a ono što se mijenjalo i što se i dalje mijenja su ciljevi i način rada ostalih subjekata. Podsjetiću da SPS nije ni sa kim imao potpisan sporazum o saradnji. Mi smo u kampanji tražili podršku za naše politike i nudili smo programsku koaliciju, ali za to nije bilo zainteresovanih. Međutim, nakon izbora, Vlada Republike Srpske i premijer su u svom programu uvrstili veći dio politika za koje se zalažemo i logično je da ćemo to da podržimo. Nas ne interesuju vještačke podjele, spletkarenje i politike koje se svode samo na priče. Mi smo tu da pokažemo da je politika ipak nešto više od podjela i sukoba.

SPS danas ima tri narodna poslanika, parlamentarni ste u 23 lokalne zajednice i imate delegata u Vijeću naroda, koliko ste zadovoljni postignutim?

– Ponosan sam na sve ljude koji čine tim SPS. Pokazali smo da može drugačije, ponudili smo građanima svoje politike i drugačiji način rada i to u jednoj referendumskoj kampanji u kojoj nije bilo mnogo mjesta za partije koje ne pripadaju ni jednom bloku. Tokom ove tri godine prošli smo kroz mnogo toga ali najbolja ocjena i nagrada za sve što smo uradili je činjenica da stalno imamo nove članove i nove ljude koji žele da budu dio naše priče. SPS je danas partija koja ima organizovanu infrastrukturu širom Srpske, okupljamo stručnjake i ljude sa rezultatima iz raznih sfera društva i s pravom kažemo da smo partija mladih i partija budućnosti.

Šta možemo očekivati u narednom periodu kada je u pitanju SPS?

– SPS ide dalje, bogatiji smo za neka iskustva, jačamo infrastrukturu u lokalnim zajednicama i nastavljamo da se borimo za svoje politike i svoje principe. Naš cilj je socijalno odgovorno i pravedno društvo jednakih šansi za sve. A naš prioritet je jaka Republika Srpska i snažne veze sa maticom Srbijom. SPS ima sporazum o zajedničkom djelovanju sa Pokretom Socijalista Aleksandra Vulina i trudićemo se da stvaramo nove i razvijamo već postojeće veze sa maticom. Podržaćemo sve mjere za demografsku obnovu Srpske koje su u programu rada Vlade i premijera i pokazaćemo radom i rezultatima da mnogo toga možemo da uradimo ako zanemarimo vještačke podjele i ako složno radimo na rješenjima. SPS ima vrijedne i dokazane ljude u svojim redovima koji su spremni da preuzmu odgovornost i da se dokažu rezultatima.

Povezane vijesti

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...