10.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Dosije Jezero: Edin Hozan – agresivni komšija i diskriminator

 

Odavno je poznato da načelnik općine Jajce, Edin Hozan intenzivno radi na jačanju muslimanskog elementa u Jajcu, dok hrvatski tj. katolički uporno potiskuje jačajući stubove koridora Bihać-Sarajevo, koji će na svojim leđima u doglednoj budućnosti nositi građani Jezera, Šipova, a posebno Mrkonjić Grada.

 

Dokaz za Hozanovu diskriminaciju je sama činjenica da dotični načelnik gradi objekte islamske zajednice u većinski hrvatskim dijelovima općine, dok istovremeno Katoličkoj crkvi osporava pravo na kulturno-istorijsko i duhovno nasljeđe koje joj po moralnom i svakom dugom pravu pripada kada je u pitanju Crkva svete Marije, koju je osmanlije prije nekoliko vijekova pretvorili u tzv. Fethija džamiju.

Hozanov neoosmanizam je svima razumljiv, jer to je suštinska politika Stranke demokratske akcije, kao i svih derivata koji iz nje proizilaze ,pa  ništa ne treba da čuditi kada se Jezero, Šipovo i Mrkonjić Grad nađu pod direktnom agresijom te politike, a rezultat će biti potpuno iseljavanje srpskog stanovništva u budućnosti. Naravno, samo ako Srbi to sebi dopuste slabljenjem institucija Republike Srpske.

Treba dodati Hozanovo licemjerje kada su u pitanju privredni planovi Srednjobosanskog kantona, kao i privredni planovi općine Jajce.

 

Naime, Hozanu mnogo smetaju geološka istraživanja u Jezeru i Mrkonjić Gradu dok mu isti takvi projekti ne smetaju na teritoriji Jajca i drugih SBK općina. To saznajemo iz Izmjena i dopuna prostornog plana SBK za period 2005-2025, gdje stoji da su na području centralne Bosne aktivna ne samo geološka istraživanja nego i desetine rudnika koji ekspolatišu rude različitih vrsta.

To dokazuje i Strategiju razvoja općine Jajce za period 2014-2023, koja nedvosmisleno pokazuje da je POTENCIJAL NOVIH RUDNIH NALAZIŠTA šesta od sedam ključnih tačaka ove strategije, odnosno jedna od najvažniji stavki kada je u pitanju privredni razvoj općine Jajce.

Uzimajući sve ovo u obzir, logično je pitanje za načelnika Jajca, da li je upoznat sa brojem odobrenih istražnih polja ili je upoznat samo sa istražnim poljima koja se otvaraju u Republici Srpskoj?

 

Da li je načelnik Hozan uopšte pročitao Strategiju sopstvene općine i da li je izučio prostorni plan kantona u kojem živi i radi?

 

Zašto Federalne općine zgrću milione na svojim rudnim bogatstvima, a srpske moraju da se bore sa lažnim ekolozima koji rade po nalogu rudarskog SDA lobija i lažnih Šveđana (arapski lobi)?

 

Da li je normalno da se Hozanovo interesovanje za ekologiju u Jezeru i Mrkonjić Gradu, ali i svih drugih lažnih ekologa, javlja tek od onog trenutka kada su potvrđeni rezultati koji ukazuju na prisustvo plemenitih metala, a ne na samom početku, što bi bilo prirodno i logično, zar ne?

 

Zašto načelnik Hozan podržava  proteste u Jezeru i Mrkonjić Gradu, dok u sopstvenoj opštini vrši pritisak i zabranjuje proteste građanima iz Jezera i Mrkonjić Grada, koji su uredno zakazali proteste u Jajcu?

 

Da li načelnik Hozan misli da ima dovoljno snage da uruši kredibilitet Snežane Ružičić i SNSD-a u opštini Jezero i da li mu je to primaran cilj? I ako dođe do promjene vlasti u Jezeru naredne godine, šta misli hoće li njegov bošnjačko-švedski (arpski) lobi uspjeti dovesti lažnu švedsku (arapsku) firmu da nastavi geološka istraživanja (s tim da prvo moraju otjerati Miloša Bošnjakovića)?

 

Pitamo Hozana zašto sve ovo radi, ali prije svega pitamo Srbe zašto to sebi dopuštaju?

 

Ovo su samo neka od pitanja na koja treba da odgovori uvaženi načelnik, a neka druga će biti permentno postavljana.

 

(Nastaviće se…)

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili