12.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

DESPOT I VIHOR NISU POŽELJNI U FBIH: Policija u Tuzli i Sarajevu naručila skuplja vozila iz Kanade

 

Federalna uprava policije Federacije BiH, tačnije kanton Tuzla u sastavu Fedracije, nabavlja oklopna vozila za svoje specijalne policijske timove. Policija tuzlanskog kantona naručila je četiri vozila Roshel Senator iz Kanade, a prije njih deset vozila istog proizvođača naručila je policija kantona Sarajevo.

 

Posao za nabavku vozila u Sarajevu koštao je oko 20 miliona maraka, dok je nabavka četiri vozila u Tuzli koštala oko 4,4 miliona KM.

 

 

Iako su u FBiH konstantno potencira priča o zajedničkoj državi, zanimljivo je da vozila nabavljaju od firme koja nije renomirano ime u svijetu u prodaji vozila, dok se u istoj državi proizvode vozila koja su se već dokazala na terenima širom svijeta i jeftinija su od proizvođača iz Kanade.

 

Naime, Tehnički remont Bratunac je bio zainteresovan da svoja vozila Despot i Vihor proizvedu za potrebe policije u Sarajevu i Tuzli. I pored kvaliteta i jeftinije cijene, očigledno je najveći problem Despota i Vihora za policiju FBiH što su proizvedeni u Republici Srpskoj.

 

Despot se afirmisao u svijetu

 

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji naveo je da se za Despot afirmisao u svijetu za potrebe specijalnih snaga i da su sklapanja ovakvih poslova neodgovorna i štetna. Osim što je Despot na tržištu mnogo jeftiniji, prednost je i u remontu i održavanju vozila jer za svaki dio ili popravku potrebno je stupiti u kontakt sa proizvođačem, a procedura transporta dijela iz Kanade do BiH je neuporedivo teža od Bratunca na sto kilometara od Sarajeva i Tuzle.

 

-Despot se već afirmisao u svijetu za potrebe specijalnih snaga i za izvršenje sličnih zadataka kao veoma napredna platforma za dogradnju ili nadgradnju drugih elemenata i opreme za potrebe granične, specijalne, žandarmerijske i specijalne vojne snage. U političkom smislu veoma je problematično da se Federacija BiH bez obzira za čije potrebe, bilo grada, policije ili drugih elemenata bezbjednosti ne konsultuje sa proizvođačem iz Republike Srpske. Kupovati vozilo iz Kanade koje je skromnih mogućnosti, a ne konsultovati proizvođača iz Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, veoma je neodgovorno i štetno – zaključio je general Kovač.

Nacional

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...