12.7 C
Banja Luka
29.03.2024.

Изговор за разговор

 

Пише: Зоран Шаренац

Ако се пажљиво послуша инаугурациони говор нове предсједнице НФ, из сваке реченице долази порука да се Јелена Тривић за годину дана припрема да буде противкандидат Драшку Станивуковићу, а не СНСД.

Она има довољно времена, користећи најављену подршку из Србије, да окупи уситњене, сабере покренуте и отме незадовољне. Има подршку ОХР-а, противника Путина и Русије и кртице у готово свим политичким партијама, што је довољно да се позиционира испред умртвљеног СДС-а или осакаћеног ПДП.

Данас је у Бијељини засједало предсједништво ПДП и голим оком се може наслутити да Јелени више припадају Михајлица, Дончић, Бундало и још неки, мада ће се свиме заклети да нису ни помислили да промијене страначки дрес, него ли Бореновићу и осталим.

Занимљиво је било и видјети на истој страни стола, мудрог Иванића и младог Станивуковића, како само што не показују да они немају ништа са странком коју је у суштини основао незадовољни СДС са коалиционим кандидатом. Годинама ПДП живи на благодатима старијег брата, па је ваљда дошло вријеме да врати кока што је позобала, а Јелену Тривић из НФ на почетна подешавања, када је та политика била пријемчивија властима у Србији, него ли СНСД-ова.

Какав ће бити одговор коалиције предвођене СНСД-ом ?

Отворена подршка Србије, да пропадне опозив у Бијељини, владајућој коалицији и осталим странкама које су оспоравале Љубишу Петровића требала је  да огласи узбуну. Умјесто тога,  ништа се није десило већ неколико дана, па чак ни пука анализа неуспјеха.

Хипотетички гледано Бијељина би била мали проблем, ако би странке пријатељи из Србије позвале своју браћу преко Дрине да у складу са новим околностима направе нови политички заокрет.

Шта ако, опет хипотетички, СНС позиве Стевандића и Уједињену Српску или СП затражи од Ђокића и социјалиста да направе нову скупштинску већину ?

Шта ако Вулин  посавјетује Селака, Дачић замоли Бањца или пак Марко Уљаревић каже Нешићу да ураде то исто ?

Владајућој већини је потребна нека шок терапија, како би престали да се баве процентима расподјеле власти.

За сада имамо само изговор за разговор.

Povezane vijesti

Ексклузивно: Трнинић добио подршку из Србије да пређе у УС

Ексклузивно:   Трнинић добио подршку из Србије да пређе у УС   Александар Трнинић, некадашњи посланик СДС-а и НФ, одлучио је да прекине политичко самовање и да се...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

Ексклузивно: Трнинић добио подршку из Србије да пређе у УС

Ексклузивно:   Трнинић добио подршку из Србије да пређе у УС   Александар Трнинић, некадашњи посланик СДС-а и НФ, одлучио је да прекине политичко самовање и да се...