22.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Ђокић: Заинтересовани смо за истраживања

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да се у Српској на око 130 локалитета врше различите врсте експлоатације минералних сировина и рударско-геолошка истраживања, за чији је наставак Република веома заинтересована.

 

Уочи почетка међународне конференције о минералним ресурсима у Београду, на којој је један од учесника, Ђокић је оцијенио да је свавременим техничким достигнућима у погледу развоја рударске производње у свијету с акцентом на овај регион.

 

Наводећи да простор Србије, Републике Српске и шире обилује различитим врстама минералних сировина које су већ вијековима у експлоатацији, Ђокић је истакао да се на рударској производњи стварала модерна индустрија не само овог региона него и свијета.

 

“Тако ће бити и у будућности, а само је питање примјене различитих технологија у процесима експлоатације минералних сировина и постојању лежишта одређеног капацитета која могу да бућу занимљива за експлоатацију”, рекао је Ђокић за Срну.

 

Он је истакао да су три најзначајнија минерална ресурса која има Република Српска до сада били угаљ, руда боксита и жељезна руда.

 

“Али, мимо тога, имамо и друге металичне и неметаличне сировине, као што је експлоатација олова и цинка”, објаснио је Ђокић.

 

Према његовим ријечима, Република Српска има заинтересоване партнере за наставак истраживачких радова на њеном простору, што је веома значајно, јер је рударска производња допринијела општем расту домаће привреде.

 

“Сваки минерални ресурс има одређене капацитете. Не постоји неоганичена могућност експлоатације и треба се усмјеравати на оне ресурсе и оне минералне сировине које су оптималне и могу служити за потреба наше индустрије, а евентуално и за потребе индустрија других држава”, навео је Ђокић.

 

Говорећи о инвестицијама, Ђокић је указао да су за експлоатацију металичних сировина више заинтересоване стране компаније, док за експлоатацију неметаличних сировина већи интерес показују домаће компаније, јер су за то потребна много мања улагања.

 

“Највећи дио лежишта у Републици Српској односи се на експлоатацију камених агрегата различитих садржина и за различите намјене”, рекао је Ђокић.

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...