14.7 C
Banja Luka
27.02.2024.

Петровић: Руководство ЕРС и Синдикат у понедељак о повећању цијене рада

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” /ЕРС/ Лука Петровић изјавио је да протест који је Синдикат овог предузећа најавио за уторак, 12. децембра, није оправдан и да није угрожено ниједно радничко право.
Петровић је истакао да је Управа ЕРС 23. новембра добила позивно писмо за преговоре о новом колективном уговору и да су разговори са Синдикалном организацијом тек започети.

“Не постоје разлози за незадовољство и протесте. Није се малтене ни сјело за преговарачки сто и причало о проширеним правима или о стању које је тренутно”, рекао је Петровић и додао да стечена права радника Мјешовитог холдинга “Електропривреда Републике Српске” ни у једном моменту нису била упитна, те да се може разговарати само о повећању плата, никако о истој или мањој цијени рада.

Петровић је објаснио да су се доношењем новог Закона о електричној енергији створили и нови услови, те да је потребно да радници дистрибутивне дјелатности, производне дјелатности, као и трговине и снабдијевања имају своје синдикате.

“То значи да ће постојати један кровни синдикат, као и један кровни колективни уговор, али и појединачни колективни уговори за дистрибутере, произвођаче и снабдјеваче. Дакле, имаћемо три појединачна уговора по дјелатностима, како је законом предвиђено, и један кровни уговор за који смо добили позив од синдиката за преговоре”, рекао је Петровић за АTВ.

Он је објаснио да дистрибутивна дјелатност има своје приходе из Регулаторне агенције за енергетику и она уређује њене расходе.

Петровић је навео да производна дјелатност уређује своје приходе путем сарадње са матичним предузећем и цијеном електричне енергије у коју обрачунава своје трошкове, а да се матично предузеће бави снабдијевањем и трговином електричне енергије.

“У том смислу, како је предвидио нови Закон о електричној енергији и Унија послодаваца 2008. године када је потписала са енергетиком споразум, предвиђено је да све дјелатности морају да се организују у оквиру својих запослених радника”, рекао је Петровић.

Он је подсјетио да су преговори започети уторак, 5. децембра, те да је Управа ЕРС синдикалним представницима објаснила на који начин је могуће извршити организацију Синдиката у наредном периоду.

Сљедећи састанак са Синдикатом заказан је за понедјељак, 11. децембра, а Управа ЕРС већ је јасно дала до знања синдикалним представницима да неће бити укидања досадашњих права, нити смањења зарада, и да се може преговарати једино о износу повећања цијене рада.

“Ко организује протест, ко је иницијатор, да ли неко стоји иза тога, нас то ни не интересује јер знамо да ниједно право није угрожено и ниједна плата није смањена. Тако да сматрамо то излишним и некоректним у оваквим условима у каквим се налази и привреда и `Електропривреда Републике Српске`”, поручио је генерални директор “Електропривреде Републике Српске”.

Он је нагласио да је “Електропривреда” једини послодавац који синдикату даје годишње 2,5 милиона КМ, а синдикат од радника скупи 1,5 милиона КМ.

Главни одбор Синдиката “Електропривреде Републике Српске” одржао је јуче ванредну сједницу у Tребињу на којој су донијели закључке да неће одустати од јединственог колективног уговора и најавили протест за 12. децембар.

Povezane vijesti

Селак: Важан став Русије да се Дејтон мора поштовати

  Предсједник Социјалистичке партије Српске /СПС/ Горан Селак рекао је да је веома значајна посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Руској Федерацији и да је...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...