14.7 C
Banja Luka
27.02.2024.

Željko Majić novi banjalučki biskup, Stanivuković poželio dobrodošlicu

 

Na lični zahtjev zbog navršenih godina, Papa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralnog vođstva Banjalučke biskupije Franje Komarice i imenovao novog banjalučkog biskupa don Željka Majića, dosadašnjeg sveštenika Mostarsko-duvanjske biskupije. Riječi dobrodošlice novom biskupu, uputio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

-Uvjeren da ćete Banjalučkom biskupijom upravljati na najbolji način, te da ćete nastaviti put dobre saradnje koji je započeo Vaš prethodnik monsinjor g. Franjo Komarica, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

Neka Vam Bog tokom Vašeg službovanja podari zdravlja, plemenitosti i mudrosti kako bi svojim djelovanjem u srca vjernika uvijek unosili blagost i radost- naveo je u pismu Stanivuković i dodao da se nada da ćemo uvijek graditi mostove razumijevanja i solidarnosti među svim građanima Banje Luke i da ćemo zajedničkim radom doprinijeti miru, jačanju tolerancije, međusobnog uvažavanja, te izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti za sve nas.

Novi biskup Željko Majić rođen je u Drinovcima 28. marta 1963. godine, filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je 29. juna 1988. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Pavao Žanić – javila je Katolička tiskovna agencija.

Poslijediplomski studij pastoralne teologije u Rimu, s boravkom u Međunarodnom zavodu svetog Pavla, pohađao je na Papinskom lateranskom univerzitetu i postigao magisterij u junu 1995. godine.

Nakon povratka sa fakulteta obavljao je više pastoralnih službi u Hercegovini, a vicerektorom Papinskog hrvatskog zavoda svetog Јeronima u Rimu imenovan je 17. juna 2006. godine.

U toku svoje šestogodišnje službe, okupljajući hrvatske studente u Rimu, priredio je četiri zbornika njihovih radova, posljednja tri uredio je zajedno sa don Božom Golužom, a 2011. objavljena je i njegova knjiga razmišljanja “Oče, oprosti nam!”.

Uz saradnju s oko 30 hercegovačkih sveštenika priredio je i “Vodič kroz Godinu vjere: Obitelj – žarište vjere”.

Generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije imenovan je 2012. godine, a od 2019. je direktor Karitasa biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Povezane vijesti

Истраживање, Демократија и Црква: Озрен у сјени расправа

  Свједочимо, као никада до сада, интензивној борби активиста који се противе различитим облицима геолошких истраживања. Та полемика није само одраз неслагања у друштву већ...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...