7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Додик:До понедељка приједлози за смиривање ситуације

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао  је да је на данашњем састанку највиших званичника Српске и Федерације БиХ са генералним директором за Европу у Служби за спољне послове ЕУ Ангелином Ајхорст договорено да у понедјељак, 17. јула, све три стране у БиХ доставе приједлоге за деескалацију ситуације.

 

“Ми увијек полазимо од тога да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, што је и уставна одредница”, истакао је Додик и додао да БиХ треба гарантовати и очувати територијални интегритет, али да је суверенитет угрожен због страног утицаја.

 

Додик је данас у Источном Сарајеву истакао да је Српска за европски пут БиХ и за тетиторијални интегритет, али да је потребно да се домаћим институцијама врати суверенитет.

 

Оцјењујући да ЕУ предстоје различити процеси који би ишли да неке земље што прије и без испуњавања раније процедуре приме у Унију, као што је то Украјина, Додик је на конференцији за новинаре рекао да је ово прилика да се у пакету достави захтјев за пријем БиХ у ЕУ.

“Ако је то 14 препорука које су дали или нека још плус да нам то што прије испоруче и да у наредних неколико мјесеци то учинимо и кажемо да смо спремни, али да БиХ уђе у ЕУ”, истакао је Додик.

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili