12.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Dosije Jezero: Hozan-beg i njegov pohod na maleno Jezero

Politika agresije na opštinu Jezero i opipavanje mišića Republike Srpske u rubnim opštinama se nastavlja, ali i nepresušni, gotovo fašistički odnos prema Srbima, koji se izgleda kod nekih pojedinaca rasistički nasleđuje iz generacije u generaciju.
Ne tako davno u opštini Jezero, takozvani eko-aktivisti održali su protest protiv geoloških istraživanja u susjednoj Republici Srpskoj.
Kako su sami priznali dvadesetak bundžija, iz Jajca, Zenice, Kaknja, Sarajeva…,zamislilo je da ima moć da uređuje komšijsko dvorište, ni trenutak se ne osvrćući na svoje.
Za njih u tom trenu nisu postojale granice, pa je grupa mještana Jezera, pokušala da to i provjeri i od načelnika opštine Jajce zatražila odobrenje za organizaciju skupa u tom gradu.
Stanovnici Jezera, 7. jula ove godine, obratili su se PU Jajce sa prijavom mirnog okupljanja u petak 14. jula ispred gradske uprave u Jajcu.
U razlozima za protest navedeno je da je protiv neosnovanog lobiranja, propagande, opstruisanja rada i iznošenja neistina o geološkim istraživanjima na opštini Jezero.
Odluci koja je donesena 11.jula, da se skup zabrani, a koju je potpisao pomoćnik opštinskog načelnika Ismet Vereget, prethodilo je „drugarsko saslušanje“ od strane opštinskog načelnika Edina Hozana za koga stanovnici Jezera tvrde da je i osmislio diverzantsku politiku agresije na opštinu Jezero. Brojni pozivi sa nepoznatih brojeva telefona, te razni drugi pritisci samo da se skup ne organizuje, ogolilo je ulogu Hozana u svim dosadašnjim aktivnostima kod komšija u Jezeru.
Demaskiranje načelnika Jajca, pokazuje da je debelo upleten u cijelu ovu priču, te da je ne samo jedan od njenih motora, već vjerovatno i jedan od kreatora cjelokupne politike otvorene sabotaže opštine za koju tamošnja javnost smatra da joj po prirodi stvari pripada.
Hozan ne pokazuje tek prvi akt netolerancije prema drugima i drugačijima, već je to izgleda njegova ustaljena politika.
Navešćemo samo nekoliko primjera.
Jasno je da je načelnik pod tihim uticajem radikalnih islamističkih ideja i organizacija, pa se vođen tom nevidljivom rukom usudio bez ijedne dozvole graditi islamski objekat u većinski hrvatskom naselju, provocirajući tim činom zdrav razum i narušavajući komšijske i međunacionalne odnose.

Treba li pominjati činjenicu da se katoličkoj Crkvi uporno osporava pravo na crkvu Sv. Marije, koju su Osmanlije pretvorili u džamiju prilikom osvajanja ovih prostora, uporedo vršeći genocid nad lokalnim stanovništvom?

Treba li pominjati romantičarsku neoosmansku politiku gospodina Hozana i njemu sličnih, koji još uvijek maštaju o „zlatnom dobu“ kada su begovi gazili i bez pitanja, zakona i reda, činiti šta im se htjelo, a sultani izdavali fermane?

Lista Hozanovog štetnog djelovanja se nastavlja, a posljednje vrijeme svakako je najzapaženiji njegov medijski rat protiv opštine Jezero i protiv interesa kompanije koja vrši geološka istraživanja u toj opštini.

O tome svjedoče njegova veoma česta oglašavanja na različitim portalima u kojima vrlo licemjerno poziva na zaštitu Plive i Plivskog jezera, dok nikada ni u jednoj rečenici ne pominje veliki broj rudnika u sopstvenoj opštini, hiljade geoloških bušotina i djelovanje drugih privrednih subjekata koji zagađuju ne samo vodu i prirodni okoliš, već i sam vazduh.

Naposljetku, mimo svih pravila i procedura, prebacivanjem vrućeg krompira iz ruke u ruku jajačka birokratija, očigledno pod uticajem samog načelnika, tamošnje politike i različitih lobija, donijela je najgoru moguću odluku, a to je da se građanima Jezera uskrati demokratsko pravo na mirno okupljanje i slobodu iznošenja sopstvenog mišljenje na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ovo je bez sumnje jasna potvrda da su se demokratija i već odavno otrcana riječ „građansko“ koriste samo kada radikalna bošnjačka politika i pojedinci djeluju u pravcu rušenja Republike Srpske, dok su iste neprimjenjive i neupotrebljive kada se Srbi ili Hrvati pozivaju na njih.

Stoga, dobro se zapitati kuda ide Republika Srpska i da li smo otišli predaleko u popuštanju federalnim i međunarodnim akterima, kako na lokalnom tako i na BH nivou?

Sve ovo bez sumnje potvrđuje istinski demokratski kapacitet Republike Srpske, posebno opština Mrkonjić Grad i Jezero, gđe su protesti nesmetano održani, dok je samo Jajce očigledno tek na putu da se izmigolji iz kandži feudalnog neootomaskog sistema, kojem robuje cijela jedna infantilna politika struktura i cijeli jedan duboko autoviktimizovani narod.

A gdje je Amela?

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...