12.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Вулин: Сматрао сам да немам право да жртвујем Србију да бих остао на функцији 

 

Бивши директор БИА Александар Вулин рекао је да је поднио оставку јер је сматрао да у овом тренутку нема право да због свог опстанка на функцији жртвује Србију, истичући да између њега и предсједника Србије Александра Вучића нема никаквог сукоба.

 

– Нема сукоба између мене и предсједника Вучића, напротив, захвалан сам што сам могао да водим БИА. Годину дана нисам наступао у јавности, јер директор БИА то не може и не треба да ради, али сад могу да се оглашавам. Од првог дана именовања мене за шефа БИА почели су притисци. Ја сам одлучио да поднесем оставку, није предсједник Вучић – рекао је Вулин синоћ за Пинк.

 

Он је открио како је текао разговор између њега и Вучића, уочи оставке.

 

– Рекао ми је да знам са чиме се суочавам и оставља мени и мојој савјести да одлучим шта ћу. Притисци трају годину дана, али су сада велике силе Запада хтјеле да оборе Александра Вучића, смање број гласова, на овај или онај начин да га оштете. Хоће (уочи избора) да га сведу на 20 одсто. Да буде дио владе, али не и одлучујући фактор. Желе да га виде слабог, да виде његову политику слабом – оцијенио је Вулин.

 

Он је истакао да је поднио оставку јер је сматрао да у овом тренутку нема право да због свог опстанка на функцији жртвује Србију, којој су, како каже, у супротном пријетиле санкције.

 

– Дао сам ријеч да ћу штитити Србију. То сам и радио. Штитио је, борио се против терористичких, криминалних организација, и штитим је тако што не дам повод да се уведу санкције Србији – поручио је Вулин.

 

Вулин је рекао да и он и Вучић знају да “без слободне Србије нема успјешне Србије”.

 

– Вучић и ја не мислимо о свим стварима исто, али мислимо да Србија треба да буде суверена. Ја ставове никада нисам мијењао. Био сам за српски свијет и пре 10 година и данас. Увијек сам био евроскептик, противник НАТО пакта и за братство са Русијом и Кином. Ако треба због тога да поднесем цијену, гдје треба да потпишем – запитао је Вулин.

 

Он је истакао да је био један од ријетких министара у Европи који је рекао да неће да учествује у “антируској хистерији”.

 

– Свако ко је тражио нестанак Русије, тражио је и нестанак Србије. Имао сам храбрости то да кажем. Био сам дио владе која није увела санкцији Русије, то се плаћа на овај начин. Ја нисам човјек Кремља, ни Вашингтона, ни Брисела поготово. Ја сам човјек Београда, па и Бањалуке – напоменуо је он.

 

Вулин је рекао да је његов посао био да нико на територији Србије не може да напада, ни предсједника САД Џозефа Бајдена, а ни руског предсједника Владимира Путина.

 

– Такође, никада нисмо радили ни за једну силу, велику или малу. Никада нисмо дијелили податке ни са ким, осим за тероризам. Дан након што су ми САД увеле санкције, код мене је дошао шеф обавјештајне службе Аустрије, а послије тога Азербејџана. Онда сам разговарао са свим шефовима служби Уједињених Арапских Емирата, па сам отишао у Израел гдје сам био код шефа Мосада. Разговарао сам са са представницима Кине, Русије… Угостио сам и шефа француске обавјештајне службе. Сви они најбоље знају да су ове санкције политичке природе – истакао је Вулин.

 

Александар Вулин је 3. новембра објавио да је поднио оставку на мјесто директора БИА и у саопштењу навео да САД и ЕУ траже његову главу као предуслов за неувођење санкција Србији.

Povezane vijesti

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...