-1.4 C
Banja Luka
09.12.2023.

Efendijin plan za uništenje Republike Srpske

 

Prema navodima medija, dvadesetpeti novembar je izabran kao datum kada će u Sarajevu zvanično biti osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće. Slogan je – Hrabro, snažno i jedinstveno za spas nacije i države, a cilj je svakako zauzimanje jasnog stava po pitanju nacionalnosti I svega što ona nosi (jezik, teritoriju, ekonomski život, itd.).

 

Ko je idejni tvorac pokreta?

Nekoliko već poznatih članova bošnjačkog političkog atašea, od kojih se posebno ističu bivši predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić i bivši reisul-ulema Mustafa ef. Cerić.

Čini se da reisul-ulema nikako da se penzioniše i skloni iz vrha državnih dešavanja i da konačno prestane da spašava državu. Kad malo bolje razmislite dala baba dinar da uđe u kolo a sad bi dala pet da izađe, ali ne može.

 

Mala retrospektiva o liku i djelu efendije Cerića, jer će nam za nastavak priče biti itekako potrebna.

Rođen je u zimu 1952.godine u Velikom Čajnu, selo kod Visokog. Nakon završenog školovanja, 1978.god je dobio mjesto Imama u Gračanici, gdje je službovao sve do 1981.godine. Međutim, službovanje samo po sebi nije išlo glatko. Naime, 29.12.1980. godine stavljen je pod obradu kao potencijalni islamski fundamentalista. Nekim čudom, konkretno 04.11.1981. obrada je ukinuta nakon što je imenovan za imama u Islamskom kulturnom centru u Čikagu. Iz ovoga se vrlo lako da zaključiti da ga je UDBA vrbovala za svoje potrebe, te od njega napravila svog čovjeka.

 

Iz Gračanice direktno u Čikago, mlad, naizgled bez iskustva, bez poznanstava, poslat je sa zadatkom da bude na vezi jugoslovenskoj Vojno-obaviještajnoj službi (VOS).

 

Po isteku mandata u Americi, dolazi u Zagreb (1986. godine) i tada dobija kodno ime VEZIR. Zagrebačka UDBA ga odmah po dolasku u Zagreb stavlja pod nadzor, ali nakon informacija dobijenih iz Sarajeva ga ukida, i daje mu pseudonim VEZIR. U reisovoj biografiji nema puno podataka u boravku u Zagrebu, osim da je uspio da obezbijedi sredstva za izgradnju džamije u ovom gradu.

 

Interes na Ozrenu

Evidentno je da efendija Cerić prati jasnu viziju islama, i da je uspio da nadigra i čuvenu UDBU. Čak ni UDBA nije mogla da mu taj islamski fundamentalizam izbije iz glave. Još jedna stvar je više nego očigledna – nije nikako mogao da zaboravi Gračanicu, malo mjesto u blizini planine Ozren gdje je počeo njegov misionarski put koji mu je obezbijedio stotine kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, novca, ugleda, vozila itd.

 

Opština Gračanica se nalazi u sjeveroistočnom dijelu BiH i jedan je od pet gradova u Tuzlanskom Kantonu, samo jednim malim dijelom se naslanja na opštinu Petrovo i Doboj, ali se čini da im se samo taj dio sviđa. Gradačac, Srebrenik, Lukavac nisu toliko interesanti kao Petrovo. Neki će se pitati zbog čega? Zato što je Petrovo na Ozrenu, a planina Ozren krije bogatstvo. Ova je činjenica vrlo poznata svim Bošnjacima, i primarni je razlog žestoke borbe koja se dešava sada, ali se dešavala i proteklom ratu.

 

Bogatstvo planine Ozren kao motiv za otimanje teritorije RS

1997. godine objavljeno je izdanje Gračaničkog Glasnika gdje je do detalja opisana geomorfološka slika tog područja, gdje su Terme Ozren označene kao meta izuzetno važnog značaja, kao jedan od najvažnijih ili najpotentnijih projekata u BiH. Održan je okrugli sto na temu termomineralni resursi za razvoj preduzeća. Međutim, Terme su pripale Vladi Republike Srpske, čineći da jedino Vlada RS ima zakonsko pravo davanja koncesije na korištenje. Koncesija je kasnije data na 19 godina Kompaniji Milojević-Gilje Gas iz Bijeljine.

 

No, to neće zaustaviti privrednike iz Gračanice da strateški kuju plan kako bi prenijeli Terme u svoje vlasništvo. Prednost pomenutih privrednika je svakako jedinstvo (što je i jedan od postulate bošnjačkog narodnog vijeća) – drže se zajedno, ne daju jedan drugog. Sve je to lijepo dok ima para i dok se zna koga treba da slušaju. Međutim, šta će biti kad ef.Cerić preseli?

 

Dokle daleko mržnja prema svemu što je srpsko ide, teško je povjerovati.

Čaršijske price bruje o tome da Terme svakako treba srušiti, bez obzira što ne zagađuju, kažu kako bi da se ne daj Bože opet zarati prvo srušili Terme. Kad nisu mogli da ih imaju oni, onda sruši, izbriši sa lica zemlje.

 

Dakle, u strateškom planu je da u slučaju rata prvo sruše Terme i to iz Gračanice. U čitavoj toj zbrci, efendija se našao kao glavni “fandrejzer”. Vrlo neprimjetno, u igru su se uvukla dva istaknuta člana Bosanskohercegovačke privrede, istaknuti Bošnjaci, bogati ljudi, drugim riječima ljudi sa parama i uticajem. Jedan od njih je vlasnik Hifa Petrol pumpi koji je, gle čuda, neki dan u selu Ševarlije kupio zemljište i otvorio terminal tečnih goriva i naftni terminal. Ukupan kapacitet oba terminala je 3,5 miliona litara. Radi lakše orijentacije, Ševarlije su naseljeno mjesto u blizini Doboja i pripada entitetu Republika Srpska. Graniči se sa Federacijom BiH. Ono što sada privlači pažnju jesu određeni emisari koji šetaju Ozrenom tražeći parcele i zemljište za kupovinu. Još uvijek nema tačne informacije koje su lokacije određene kao prioritetne i sa kojim se ljudima pregovaralo, ali trenutni raskol između dva najveća Udruženja koja se bore za navodno očuvanje prirodnih ljepota Ozrena možda može malo da razbistri situaciju.

 

Razilaženje u stavovima ozrenskih ekoloških udruženja

Čuvari Ozrena na jednoj strani i Ekološko udruženje Ozrenski studenac Sočkovac na drugoj, sada su u rivalskim odnosima. Međusobne optužbe oko toga ko je imao više zasluge za ukidanje rješenja Ministarstva za rudarstvo i energetiku sada su glavna tema. Tako da možemo naslutiti da se radi o području Sočkovca , Petrova I Boljanića, sasvim slučajno tako blizu Termama. Pa se tako vraćamo na početak priče ovog teksta.

 

Na drugoj strani pored Hifa Oil imamo porodičnu firmu iz Tešnja, Doo Madi, najveća mesno prerađivačka industrija u BiH koja zapošljava 450 radnika. Kuloarske price kažu da je finansijski stabilniji od Hifa Oil , da kupuje zemljište pored rijeke Spreča.

I onda imamo totalni paradoks jedne situacije, nekima se daje prilika a nekome oduzima.

Na području opštine Petrovo nemate više firmu Kemo-Kop. Otjerali su čovjeka u Modriču, takođe su izmjestili Škrebić Company iz Teslića u Doboj. Vrlo uspješno su otjerali Lykos Balkan Metals. Sve to je bio udružen poduhvat Bošnjaka, poturica i stranih plaćenika. Lykos Balkan Metals je jedina kompanija na tlu Republike Srpske koja je mogla zaustaviti oduzimanje Ozrena. Lykos Balkan Metals je bila ozbiljan investitor sa dugogodišnjim planovima.

 

Volite prirodu zar ne?

Vidjećemo…da li više volite plaćeničke pare ili nešto drugo…

 

Kako god, ove firme su pouzdano znamo državni projekat koji ima za cilj uspostavljanje monopola na tržište BiH i polako se primiču davno zacrtanom cilju kome je reisul-ulema Cerić ostao posvećen skoro 3 decenije, da vrati Terme bošnjacima i da konačno i preostalu trećinu Ozrena pripoji Federaciji Bosne I Hercegovine.

Nastaviće se ……

 

 

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili