12.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Sumnjivi tokovi novca ekoloških aktivista

Čuvari Ozrena, kontroverzno Udruženje za očuvanje prirodne sredine. Osnovani su 2021. godine u Doboju . Prvobitni osnivač, pisac Statuta udruženja je Duško Panić, čovjek koji je godinama u Švajcarskoj ali se nakon penzionisanja odlučio vratiti u rodni kraj i pomoći svojim sunarodnicima da naprave nešto korisno za svoju zajednicu.

U početku je udruženje okupilo solidan broj građana posvećenih očuvanju prirodnih ljepota Ozrena i prvenstveno da iskažu protivljenje geološkim istraživanjima koje je radila kompanija Lykos Balkan Metals. Međutim, nedugo nakon osnivanja u sami osnivački odbor u Doboju dolazi Goran Božić koji za sebe kaže da ima nadimak Major.

Rodom iz Trebave ali mu je otac bio milicioner u Sarajevu gdje je odrastao i odatle ima onaj šarmantni šanerski naglasak. Kao da je proveo ispred Parkuše cijeli vijek . Polako je Major izgurao Duška iz udruženja uz salve uvreda i postepeno uveo svoje ljude. Međutim, ono što je uradio sledeće jeste da imaju jedno formalno udruženje koje se zove UG „Čuvari Ozrena i Regije“ i jedno neformalno koje se zove UG „Čuvari Ozrena „ Neformalno udruženje skuplja novac i odatle se novac izvlači za primanja članova udruženja ( pojednih naravno) .

U tu priču Major polako uvodi svoju drugaricu Oliveru Đeorđić Nedić , odbornicu PDP-a , ostrašćenog borca protiv geoloških istraživanja. Olja dovodi Sanju Lopandić koja poprilično kontroverzna ličnost i čije tajne nisu baš za svačije uši.

Zato je valjda svog supruga sklonila na sigurno u Boegrad da joj ne smeta. Boro Bolero, preduzetnik se takođe primiče u ovu priču , tako da četvorka polako kuje plan kako da skine Obrena Petrovića sa vlasti i da je Udruženje izuzetna prilika za to. Goran Božić dovodi na mjesto predsjednika Udruženja ni manje ni više nego svoju suprugu Sandru Trifković, rodom iz Vareša gdje joj majka i danas živi . Tako je mlađani Major svaku posjetu punici iskoristio da obiđe rudnik Adriatic Metalsa u Varešu, ko ga je uvodio tamo vrijeme će pokazati. Oko ove ekipe polako počinje da se skuplja neka bolumenta ljudi sumnjivog karaktera , Rajko Đukanović Rajan kojeg Major postavlja za predsjednika Udruženja kako bi on nesmetano vladao iz sjene. Počinje da se bavi skupljanjem finansijskih sredstava i među prvima u susret mu izlazi Ljubinko Đurić, prvi koordinator CCI za BiH .

Donacija koju su dobili je iznosila oko 19 000 konvertibilnih maraka. Gdje su pare završile to ne znamo. Od 2021. se spominje snimanje nekog filma o Ozrenu koji je konačno ugledao svjetlo dana u 2024. godini ali o trošku nekih sasvim drugih ljudi, u međuvremenu za potrebe snimanja filma je prikupljeno oko 11 hiljada maraka koje su takođe negdje potrošene.

Goran Božić Major o kome ni najbliži aktivisti udruženja ne znaju puno, u jednom momentu on za sebe kaže da je bio pripadnik Belih Vukova sa Romanije , potom da je bio u Legiji Stranaca, nedugo posle toga htio je da gradi neke hotele u Mehoriću u Kaknju za koje bi kaže imao obezbijeđena sredstva neke fondacije.

Vjerovatno je u tom filmskom ludilu u koje je upao pogubio usput sve zube pa onako krezav nema problem da se pojavljuje u javnosti.To vam je samo još jedan dokaz njegove psihički neuravnotežene prirode i želje za dominacijom. Da je pametan našao bi nekog ko će dostojanstveno da predstavlja udruženje i daje izjave a ne da on kusa i pljucka dok priča. Godinu nakon što je supruga došla u Udruženje on je povlači , dešavaju se neke promjene unutar udruženja i dosta članova ih napušta i odlazi u Udruženje „Ozrenski Studenac“ Boljanić . Moguće da je to izazvalo veliku ljubomoru kod ostrašćenog legionara Gorana da on odlučuje da neće imati nikakvu saradnju sa drugim Udruženjima. Okreće se Fojničanima iz Maglaja gdje gubi fenomenalnu priliku da dobije preko pola miliona maraka za jedan projekat jer oni šalju Bolera koji naravno upropaštava šansu za to.

 

Počinju da odlaze na sve tribine u BiH , kao podrška u Lopare, u Šipovo, u Tuzlu . U Tuzli je bila vrlo zanimljiva situacija. Ćuta je došao iz Beograda i pozdravio Bosnu i Hercegovinu, Tuzlu , a od prisutnih Lejlu Kusturicu I Gorana Božića Majora i njegovu ekipu. Ne treba biti mnogo pametan da bi se došlo do zaključka.Atelje za društvene promjene i ova ekipa imaju zajednički projekat i eto para kao salate.

O Ateljeu u nekim narednim danima više.

 

Goran Božić Major u vrijeme pisanja ovog teksta ima stan u Novom Sadu kupljen prošle godine , ima novi automobil , uskoro će dobiti novi osmijeh, supruga je sa djecom u Novom Sadu, on takođe i dolazi povremeno a vi dragi moji se i dalje nalazite na starom mjestu , samo sijalice mijenjate ako pregore ništa drugo i borite se da preživite . Pustite Majora da se pobrine za vas i uskoro će vam pasti mrak na oči i ni za sijalicu nećete imati .

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...