7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Podsjećanje na potpisanu izjavu 2021.godine

 

Predsjednici Narodne skupštine i predajedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH koji su te funkcije vršili od 1992., pa do danas, krajem 2021. objavili Izjavu o nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995) i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u Bosni i Hercegovini u kojoj se navodi da su “neprihvatljivi dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, a koji su učinjeni suprotno odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995), pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja”.

Podsjećanje na potpisanu izjavu 2021.godine

Potpisana Izjava o nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995) i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u BiH

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, nekadašnji predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske i predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske potpisali su danas Izjavu o nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u BiH. Izjavu su, pored predsjednika Čubrilovića, potpisali: Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, Ognjen Tadić, Dušan Stojičić, Staša Кošarac, Dragan Кalinić, Borislav Paravac, Dušanka Majkić, Petar Đokić, Željko Mirjanić, Slobodan Bijelić i Momir Tošić.

 

******

 

“Mi, predsjedavajući i predsjednici institucija zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj od 1996. godine do danas, zabrinuti za aktuelne političke procese i odnose, obavještavamo vas da u ovoj članici Ujedinjenih nacija od 1996. godine traju procesi i aktivnosti suprotne vrijednostima Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Pakta o građanskim i političkim pravima UN, Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN, te Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski mirovni sporazum) iz 1995.godine. Odgovornost za to snose pojedini predstavnici tzv. međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Procesima i aktivnostima o kojima je riječ se:

– narušava ustavno uređenje u Bosni i Hercegovini i onemogućava uspostavljanje pravnog sistema adekvatnog ustavnom uređenju;

– suprotno aneksima IV i X Dejtonskog mirovnog sporazuma donose zakoni iz nadležnosti institucija zakonodavne vlasti i suspenduju njihove nadležnosti.

– narušavaju demokratski odnosi i onemogućava uspostavljanje demokratskog sistema adekvatnog multietničkom sastavu stanovništva;

– ugrožavaju ljudsko dostojanstvo, jednaka i neotuđiva prava ljudi;

– vrijeđaju slobode savjesti i govora;

– razbija svaka prilika za razvoj prijateljskih odnosa među narodima koji žive u Bosni i Hercegovini i podriva mogućnost zajedničkog života;

– pojedincima i grupama ljudi protivpravno oduzimaju politička prava, sloboda kretanja, otuđuje im se imovina i zabranjuje pravo na rad;

– samovlasnim odlukama koje nisu utemeljene u pravnom poretku i nedemokratskim putem, izabrani predstavnici građana uklanjaju sa izabranih dužnosti i zabranjuje im se politički rad.

 

Ističemo da su nametnuti zakoni i odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice, kojima su prenesene nadležnosti sa entitetskog nivoa na nivo institucija Bosne i Hercegovine, donesene neustavno, bez pozivanja na ustavni osnov (član 3, stav 5a), koji je propisan Ustavom BiH i protivno volji građana Republike Srpske.

 

Obraćamo vam se bona fide, kao svjedoci i učesnici implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših nastojanja da građanima ove zemlje omogućimo život dostojan čovjeka, pravnu sigurnost, ravnopravnost, ekonomsku stabilnost i socijalni napredak, a u čemu smo neprestano bili ometani od pojedinih predstavnika tzv. međunarodne zajednice, a uvijek spremni za sveobuhvatan dijalog sa svim stranama i akterima involviranim u procese implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, te vas molimo da se odazovete našem pozivu za razgovor s ciljem prevazilaženja blokada i tenzija i, kao kolege parlamentarci, podržite ovu izjavu:

 

I Z J A V A

o nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995) i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u Bosni i Hercegovini

 

 

 

Nakon što je prošlo više od dvadeset i šest godina od početka implementacije Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995), konačno je vrijeme da se Bosni i Hercegovini omogući samostalan život i funkcionisanje tako što će prestati međunarodni intervencionizam i nametanje.

Neprihvatljivi su dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, a koji su učinjeni suprotno odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995), pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao jedino tijelo ovlašćeno da to učini, nije imenovao novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, a nakon što je posljednjem visokom predstavniku Valentinu Incku prestao mandat, zbog čega je sa aspekta međunarodnog prava neprihvatljivo da se bilo ko predstavlja kao visoki predstavnik.

Ustavni poredak u Bosni i Hercegovini, u kojem su postojanje i ravnopravnost dvaju entiteta i triju konstitutivna naroda conditio sine qua non njenog opstanka i osnov za čuvanje mira i omogućavanje napretka Bosne i Hercegovine, zaslužuje puno poštovanje i podršku, a sve eventualne izmjene uređenja mogu biti prihvatljive samo kao demokratski izraz volje njenih građana izražen u procedurama predviđenim ustavima i bez nametanja.

Političke grupe, demokratska javnost i svi njeni predstavnici u Bosni i Hercegovini trebaju da se posvete napretku svoje zajednice, ne prihvataju strano miješanje i fokusiraju se na stvarne probleme zemlje i njenog stanovništva.

Strane, garanti poštovanja i svjedoci Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995), trebale bi još jednom potvrditi njegovu izvornost i svoju privrženost autentičnom Sporazumu, te omogućiti puno poštovanje demokratskih vrijednosti, volje naroda, principa parlamentarizma i vladavine prava, kao uslova za uspostavljanje i održavanje svega navedenog, zatim dogradnju sistema izbornog zakonodavstva koje omogućava ostvarivanje demokratskih standarda i procedura uz autentično predstavljanje volje birača u skladu sa principima i odredbama ustavne organizacije u Bosni i Hercegovini”

 

 

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili