12.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

OZREN: SLABO DIVANIM MAĐARSKI , NEŠTO MALO A I TO S GREŠKOM

 

 

Dok snage Eufora u misiji u Bosni i Hercegovini najavljuju obimniju vojnu vježbu koju će sprovesti , ekološki aktivisti na Ozrenu su se drznuli da i ovo iskoriste u borbi protiv trenutne vladajuće strukture i izazovu strah kod naroda. Valjda su shvatili da se ovim napaćenim narodom najlakše manipuliše strahom, novim ratom i bijedom.

 

Trideset godina nakon završetka rata, područje opštine Petrovo je konačno dobilo priliku da radi u narednom periodu na deminiranju preostalog terena. Preko dva miliona kvadratnih kilometara je još uvijek pod minama . Naravno da je to akcija koja je obimna,koja zahtijeva timove i ekipe najstručnijih deminera, kako domaćih tako i stranih . Od 1995. godine u minskim poljima na teritoriji opštine Petrovo smrtno je stradalo 10 lica, od čega su bila dva deminera, a 28 lica je povrijeđeno. Do danas je od mina očišćeno 1.306.572 metara kvadratnih.

 

Neki izvori kažu da su se snage Eufora raspoređene u Doboju ponudile da pomognu u ovoj akciji , da svoje snage stave na raspolaganje.

 

Akcija deminiranja je počela početkom mjeseca marta I trajaće u narednom period. Međutim, prije par dana prolazak nekih nepoznatih vozila uzburkao je stanovnike Petrova I okolnih sela ,što su pojedinci brže bolje iskoristili za svoje namjere.

Svi stanovnici tih krajeva znaju da je u Doboju smješten jedan LOT Eufora I da je tamo godinama , da povremeno obilaze teren, rade svoj posao u mirovnoj misiji .

 

Zabrinjavajuća je činjenica da je jedna mala skupina ljudi uspjela za vrlo kratko vrijeme da pomuti razum čestitim Ozrenicima I dovede ih u stanje u kom sada mogu da manipulišu I rade šta hoće. Uspjeli su da nametnu sindrom krda ljudima koji su sinonim za slobodu , hrabrost, ljuduskost. Doveli su svoje komšije, rodbinu, prijatelje u zonu koja više nije komforna , koja je opasan teren za raznorazne manipulacije.

Zamislite prostu situaciju , kroz selo prolaze automobili sa stranim registrarskim oznakama . Ništa čudno ne bi bilo , Ozren je turistička atrakcija, Terme su blizu, Manastir prelijep. Kako je moguće da se od tako banalne situacije napravi nešto što u najmanju ruku podliježe krivičnom djelu I niko ne reaguje. Kako su stanovnici tih sela sebe doveli u situaciju da slijepo slušaju pet osoba koje su plaćene da im unose strah, daju lažne informacije I prave sebi prostor za napredovanje. Neovlašteno su fotografisali vozilo ispred sebe sa mađarskim registracionim oznakama, napravili priču kako su to Viškovićevi Mađari, došli da kopaju .

 

U novembru su optužili kompaniju Lykos Balkan Metals da oni dolaze tim vozilima I nešto neovlašteno kopaju po tuđim dvorištima, posle mjesec dana , priča je otišla u drugom smjeru, pa su to bili neki Makedonci. Sada su Mađari.

 

A sve sa samo jednim ciljem. Podrivanje svih projekata od državne važnosti, destabilizacija trenutne situacije u državi , slabljenje kanala informisanja I pravljenje monopolskog tržišta. Uz sve to , omalovažavanje svih svojih komšija , iznošenje neistina I lažnih informacija. Rušenje trenutne vlasti u Republici Srpskoj , direktno I neovlašteno fotografisanje tuđe imovine koje je kako znamo krivično djelo. Aktivisti dva Udruženja sve evidentnije rade na razaranju ekonomske stabilnosti , sve više otvaraju moguća pitanja o iskrenosti njihove borbe. Niko nema nijednu informaciju ko ustvari finansira ta udruženja, ko su im članovi , šta su im namjere.

 

Direktno ruše odredbe Dejtonskog sporazuma o slobodi kretanja mirovnih snaga. Nevjerovatno je da na Ozrenu nijedan projekat nije uspio, da su otjerali sve I jednog investitora. Dokle će narod biti ovoliko slijep. Vođa oba udruženja je bez posla sada, čovjek u tridesetim godinama pravi tribine I edukuje narod . Mislite li da je džaba ?

 

Kakva je svijest tih grupa I aktivista kad se najobičnija vožnja nekoga ko je nepoznat , pri tom je to javni put, nije ničije imanje , postavlja pitanje zašto I ko je to. Nije Ozren geto mada mnogi pokušavaju da ga pretvore u to kako bi sebi osigurali prihode koji će im stizati makar deset narednih godina. Pokušavaju mnogi da od Ozrena naprave idealan projekat za nevladine organizacije koje će da daju pare da se sve što iole vrijedi u Republici Srpskoj opstruiše .

 

 

Povezane vijesti

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...