10.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Mr “facking idiots”

Ako te mister “Fucking Idiots”, u daljem tekstu Pol Kronin kad pocrveni u licu profuli hemijskom ili daljinskim upravljačem možda će te pogoditi mobilnim telefonom. Tu naviku stekao je kada je vodio projekat uranijuma u Turskoj, međutim to je posebna priča jer od kako je Pol prodao više nikad nije počeo raditi.

Taj dosije je prilično debeo pa se stanovnici Vareša uzdaju da će „njihov projekat“ biti bolje sreće. Tamošnje stanovnike već brine što su rudnik svečano otvorili bračni par Kronin/Karić i ta baš na Polov rođendan. Možda je to i odgovor na pitanje zbog čega svečanosti nije prisustvovao bilo ko od ostalih članova borda direktora, što opet govori da li iza projekta stoji Adriatik i ko je stvarni vlasnik projekta u Varešu.

Da ne bude dileme, BiH ili njihovim entitetima FBiH i Republici Srpskoj, trebaju strane investicije kao zjenica oka, što bi Tito rekao.

Međutim, ovdje je priča ozbiljnija od užasnog mobinga Mr. Fucking idiots kako u Varešu zovu Paula Cronina i Sanele Karić koja taj njegov mobing ispade zakonski posprema.

Nakon što se Kroning raskomotio u Varešu odmah je požurio da poklopi i „manji entitet“, pa je zajedno sa Hazimom Hrvatovićem posjetio Banja Luku, odnosno nadležnog pomoćnika ministra rudarstva Esada Salčina da vidi šta je od projekata slobodno u Srpskoj.

Očigledno da mu se nije dopalo zatečeno stanje u oblasti energetike l rudarstva i on odmah kreće u rušilačku akciju uz pomoć Dominika Robertsa vojnog obavještajca Velike Britanije, koji je u BiH stari znanac još iz početka 90-tih kada je radio na paljenju ratnog plamena u BiH. Logistika stiže od ambasade Britanije koja zdušno pomaže nevladine organizacije

Prilično dobro organizovani, udarili su na ekonomiju Republike Srpske napadajući najpotentnije projekte, direktne strane investicije uglavnom iz oblasti energetike i rudarstva.
Cilj je jasan, plan je otjerati ino-investitore iz Srpske, a zatim
preuzeti najvažnije projekte. Na žalost građana, do sada su Kronin i društvo potpomognuti „domaćim izdajnicima“, bili više nego uspješni. Jedna od napadanih firmi već je napustila Republiku Srpsku, druga je već zapakovala kofere, a ostale koje se bore za opstanak, ako ne dobiju podršku Vlade, pitanje je kada će i njima Kronin i kompanije vidjeti leđa.

Kroninu je sada glavna poslastica projekat u Loparama. Osnovano je dosta novih udruženja koje se finansiraju na svakom koraku i pod plaštom ekologije plasiraju već poznate fraze: iseliće vas, zagadiće vas.
Projekat u Loparama obećava mnogo, značajno bi povećao BDP Republike Srpske, što ne odgovara Kroninu i njegovim poslodavcima. On trenutno u Lopare, preko starijeg brata iz Bijeljine ulaže ogromna sredstva da ekolozi i političari definitivno zaustave projekat.

Ipak, Lopare su u Republici Srpskoj pa on i Sanela, ne mogu da kao u Varešu, bez bilo kakve dokumentacije da isjeku 100 hektara državne šume. Naravno, sve je to moguće jer upravo su oni formirali Vladu Ze-Do kantona i zajedno sa Šmitom i ambasadorom Velike Britanije bitno uticali na formiranje Vlade FBiH.
Vlada Republike Srpske je na ozbiljnoj prekretnici, da li će zaštititi svoje investitore i na koji način će odgovoriti Kroninu koji se nameračio na naše mineralno bogatstvo. Isto tako značajan posao je i identifikacije Kroninovih saradnika kojih u Republici Srpskoj ima popriličan broj.

(nastaviće se)

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili