10.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Minić: Neko želi da pobuni semberskog seljaka

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić povodom protesta poljoprivrednih proizvođača u Semberiji da se na tom skupu okupila manja grupa poljoprivrednika vođena političkim razlozima koji nemaju veze sa realni razlozima.

Minić je rekao da je netačno da se sa nezadovoljnim poljoprivrednicma ne razgovara i naglasio da je održan niz sastanaka na republičkom nivou.

“Upravo smo dogovorili da će način plaćanja tog poreza biti paušalan. Iznosiće 400 KM na godišmjem nivou, biće umanjen za 30 odsto a odnosiće se na onaj dio članova porodičnog domaćinstva na gazdinstvima koji učestvuju u radu na gazdinstvu a ne mogu biti direktno prikazani kao troškovi“, rekao je Minić.

Minić je pojasnio da se ne radi ni o kakvoj retroaktivnoj primjeni zakona ni naplaćivanja zato što je Zakon donesen 2020. godine.

 

“Prvi obračun trebalo je da bude 2021. godine a to nije urađeno zato što Poreska uprava nije slala opomene. 2022. godina je takođe nešto za šta se opominje u 2023. godini“, pojasnio je Minić.

 

Minić je upitao da li je moguće da svi drugi žele da plaćaju porez osim jedne manje grupa koja je regionalno organizovana i politički instruisana.

“Uz sve to, ta grupa je danas angažovala nekog iz FBiH da dođe i podržava poljoprivrednike iz Srpske a nisu organizoivali protese u Sarajevu a tamošni političari nisu dali da se donesu mjere koje su išle u zaštitu domaće proizvodnje“, rekao je Minić

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili