10.7 C
Banja Luka
27.02.2024.

Izbori u Srbiji: Da li podržavate borbu Milorada Dodika za odbranu Republike Srpske?

Predizborna kampanja u Srbiji ulazi u završnicu, a do sada su je obeležile standardne međusobne optužbe opozicije i vlasti, neočekivane nove podele među prozapadnom opozicijom kao i varnice u okviru vladajuće koalicije, pa čak i erotski snimak jednog od opozicionih političara.

Zbog takvih dešavanja, stavovi stranaka o važnim političkim pitanjima pali su u drugi plan.

Današnje pitanje za predstavnike stranaka glasi: Da li podržavate borbu Milorada Dodika za odbranu Republike Srpske?

Podržavam svaku borbu za odbranu Srpske, s obzirom na to da mi je otac iz Republike Srpske i familija, kaže za RT Balkan funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović.

“Moramo da sačuvamo ono što je, ako ćemo iskreno, krvlju stečeno. Naš narod je debelu cenu platio da bi Republiku Srpsku dobio i sačuvao”, napominje Đukanović.

Socijalistička partija Srbije čvrsto stoji iza Republike Srpske i njenog predsednika Dodika, rekao je lider te stranke Ivica Dačić i naglasio da Srpska nikome nije poklonjena, već je nastala na borbi srpskog naroda i žrtvama koje je podnela.

“Mnogi danas govore da su problem Srbi u BiH i u Republici Srpskoj ali – ne, problem je ako se ne poštuje Dejtonski sporazum i ravnopravnost sva tri naroda – i srpskog i hrvatskog i bošnjačkog, i oba entiteta – i Republike Srpske i muslimansko-hrvatske federacije”, rekao je Dačić.

On je istakao da je BiH nastala u Dejtonu, za to je garant i Republika Srbija i “zato niko ne sme da dira Republiku Srpsku po Dejtonskom sporazumu”.

Za nas u Nacionalnom okupljanju očuvanje Republike Srpske i njenih ustavnih nadležnosti jedan je od najvažnijih prioriteta Srbije, kaže predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

 

 

“Svi napadi na RS i njeno rukovodstvo, koje sprovodi lažni Visoki predstavnik Kristijan Šmit uz asistenciju američke i nemačke ambasade u Sarajevu, imaju za cilj da se srpske institucije u potpunosti razvlaste, a status Republike Srpske svede na običnu geografsku odrednicu, kako bi se ona lakše stavila pod kontrolu NATO-a”, ukazuje ona u izjavi za RT Balkan.

Dodaje da će državotvorne snage predvođene Nacionalnim okupljanjem insistirati na doslednoj primeni Dejtonskog sporazuma i pružiti Republici Srpskoj svu neophodnu pravnu i diplomatsku podršku u očuvanju njene vojne neutralnosti i vraćanju nasilno oduzetih nadležnosti njenim institucijama.

“Iniciraćemo rezoluciju o nepriznavanju Kristijana Šmita za Visokog predstavnika i uskratiti podršku svakome ko za obavljanje svoje funkcije nema mandat Saveta bezbednosti UN. Srpska republika je jedna od najdragocenijih tekovina mukotrpne borbe srpskog naroda u novijoj istoriji, i mora biti očuvana. To je interes čitavog srpskog naroda na Balkanu, a Srbija ima najveću obavezu u odbrani RS”, zaključuje Đurđević Stamenkovski.

 

Niko od predstavnika liste “Srbija protiv nasilja” nije hteo da odgovori na pitanja RT Balkana, a prvi na listi Radomir Lazović na naš poziv rekao je da ne zna šta je RT Balkan.

Iz osam stranaka okupljenih u ovaj predizborni savez mogli smo da čujemo kakav stav imaju prema Republici Srpskoj i njenom predsedniku.

Jedan od predstavnika ove liste Zdravko Ponoš rekao je svojevremeno da je za Banjaluku glavna adresa za rešavanje disfunkcionalnosti BiH u Sarajevu, a ne u Beogradu.

 

Ponoš je nedavno prozvao Dodika rečima da “ne sme da dođe kod Vučića”, ali je vrlo brzo dobio odgovor predsednika Republike Srpske.

“Ja na listi ‘Srbija protiv nasilja’ vidim mnoge koji misle da je Republika Srpska eksces, da ne treba da postoji. Oni nama nisu politički protivnici, oni su nama neprijatelji. Možete misliti šta bi bilo sa nama da takvi ljudi dođu na vlast”, rekao je Dodik.

Ukoliko Srbija prihvati i do kraja sprovede francusko-nemački sporazum, nakon toga će na red doći upravo Republika Srpska, upozorava šef kabineta lidera Novog DSS-a Zdravko Veselinov.

“Skoro 30 godina, tzv. međunarodna zajednica, oličena u zapadnom delu sveta, pokušava da redefiniše i promeni ono što je dogovoreno u Dejtonu, umanji ovlašćenja Republike Srpske i definitivno je ukine. To neće proći i upravo zbog toga podržavamo opravdanu borbu Milorada Dodika da sačuva Republiku Srpsku i učinićemo sve da u toj borbi pomognemo”, poručuje Veselinov u izjavi za RT Balkan.

Republika Srpska je najveća srpska pobeda u poslednjih sto godina, i njen opstanak i razvoj bi za nas trebalo da budu jednako važni kao da se radi o samoj Srbiji, kaže predstavnik liste “MI – Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović” Aleksandar Pavić.

“Nije ovde reč o Dodiku kao takvom, već o Dodiku kao političaru koji se izdvojio u svom zalaganju za odbranu Republike Srpske od spoljnih, zapravo zapadnih pritisaka i napada usmerenih na njeno ukidanje ili obesmišljavanje. I više od toga – Dodiku kao političaru koji pokazuje drugim srpskim političarima da je sasvim moguće zadržati dostojanstvo i odupreti se zapadnoj aroganciji i neokolonijalizmu, čak i ako nemaš puni suverenitet, vojsku i obaveštajni aparat”, ukazuje Pavić.

Dodaje da je Republika Srpska trenutno najsrpskija srpska državna tvorevina, i sama ta činjenica već predstavlja dovoljno jak razlog da se ona brani i maksimalno podržava.

“Dobrobit Republike Srpske jednostavno ne treba razdvajati od dobrobiti same Srbije. Mi smo isti narod, razdvojen veštačkom avnojevskom granicom za koju niko nikad nije glasao. A politički Zapad nema prava da se poziva na avnojevske granice, pošto ih krši priznanjem lažne države Kosovo. Mi podržavamo izvorni Dejtonski mirovni sporazum, ali je pitanje koliko će još dugo bilo ko moći da se kredibilno poziva na njega, s obzirom da zapadne sile predvođene SAD pokušavaju da ga na sve načine derogiraju, sada čak i preko lažnog ‘visokog predstavnika’, kojeg ne priznaju ni Banja Luka, ni Moskva, ni Peking. Tom odabranom društvu treba da se priključi i Beograd, i zapravo je sramota što mi u tome nismo prednjačili”, zaključuje Pavić.

Za Narodnu stranku je srpski narod jedan i nedeljiv, bez obzira gde živi, i smatramo da država Srbija kao matica ima odgovornost da ga štiti i podržava, kaže lider ove partije Vuk Jeremić.

“Pitanje Republike Srpske je povezano i sa francusko-nemačkim ultimatumom, iako to možda nije svima očigledno. Ako bi Srbija popustila pod pritiskom i priznala nezavisnost svoje južne pokrajine, sigurno bi usledili novi ultimatumi, a prvi sledeći bi se odnosio na Republiku Srpsku. U Beogradu bi se vrlo brzo našao ‘francusko-nemački plan 2’, kojim bi se tražila podrška za reviziju Dejtonskog sporazuma. To je za Narodnu stranku neprihvatljivo”, napominje Jeremić u izjavi za RT Balkan.

Srpska radikalna stranka nije oduvek bila na strani politike Milorada Dodika, kaže za RT Balkan funkcionerka SRS-a Vjerica Radeta i napominje da je Dodik bio prvi političar Srbin koji je javno rekao da Vojislava Šešelja treba izručiti Haškom tribunalu.

“Mi smo više puta pokazali da su nam srpski nacionalni interesi ispred svega i, bez obzira da li se neko nama zamerio, uvek podržavamo onoga ko se bori za ostvarenje tih interesa. Milorad Dodik hrabro  brani Republiku Srpsku, bori se protiv nasrtaja da je utope u unitarnu Bosnu i Hercegovinu i beskompromisno uspostavlja linije preko kojih se ne prelazi. U tome ima punu podršku Srpske radikalne stranke”, poručuje Radeta.

Apsolutno stojimo uz sve Srbe koji predvođeni Predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom brane Republiku Srpsku, kaže poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski za RT Balkan.

“Srpski narod je napokon shvatio da samo politički objedinjen idejom Aleksandra Vulina o stvaranju ‘Srpskog sveta’, može opstati u ovim teškim i izazovnim vremenima”, poručuje Komlenski.

RT Balkan

Povezane vijesti

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...