19.7 C
Banja Luka
29.05.2024.

Geološka istraživanja – Temelj razvoja Republike Srpske

 

Geološka i rudarska industrija često se opisuju kao jedne od najvažnijih grana ljudske djelatnosti još od nastanka prvih civilizacija. Njihova važnost u oblikovanju savremenog društva ne smije se podcijeniti, budući da su prirodni resursi koje pružaju osnova za sve aspekte modernog ljudskog života – od električne energije do mobilnih telefona i transportnih sredstava.

No, u eri modernih tehnologija, ovaj sektor postaje osnova i za jedan drugi aspekt savremenog života – društvene medije. Nažalost, na platformama društvenih medija (mreža) sve je više lažnih ekologa koji šire dezinformacije, narušavajući ugled stručnjaka, profesora, pa čak i ugled Republike Srpske. Ove dezinformacije svakako mogu negativno uticati na ekonomiju Republike Srpske i potencijalno štetiti zemlji koju su nečiji očevi predano gradili, polažući ogromne žrtve za njen nastanak i opstanak.

Dok se mnoge zemlje, uključujući Austriju, Nemačku i druge, oslanjaju na svoje prirodne resurse kako bi razvile svoje ekonomije, Republika Srpska je veoma dugo tolerisala i davala prostora lažnim ekolozima na društvenim mrežama. Međutim, postaje jasno da to nije održiva praksa, jer je za razvoj Republike Srpske potrebna izrazito pažljiva i stručno vođena upotreba prirodnih resursa i njihovih istraživanja, sa jasnim negativnim odnosom prema svima koji neosnovano kritikuju privrednu politiku Srpske, ko zna za čiji interes.

Na sreću, lažne vijesti i senzacionalističke priče lažnih ekologa u posljednje vrijeme nailaze na prepreke i polako se povlače pred vrlo jakim agrumentima stručnjaka. Stoga je vrlo ohrabrujuće vidjeti vlasti i lokalne samouprave opština u Republici Srpskoj, koje u posljednje vrijeme sve više počinju da prepoznavaju važnost struke, kao i savjete Vlade u vezi sa upravljanjem prirodnim resursima.

Struka već dugo tvrdi da geološka istraživanja nikada nisu ugrozila životnu sredinu, već su samo doprinijela lokalnim zajednicama i državi, donoseći im ekonomsku korist i investicije.
Geološka istraživanja igraju ključnu ulogu u razvoju Republike Srpske, pružajući nam dragocjene informacije o sastavu zemljine kore i resursima koji se nalaze na njenoj teritoriji. Zato je Skupština Grada Prijedora, nakon mnogo nelogičnih protesta lažnih ekologa, donijela veoma važnu odluku, dajući saglasnost za detaljna geološka istraživanja na lokalitetu Bukova kosa.

Ovo je samo jedna u nizu odluka lokalnih zajednica tokom posljednjih mjeseci. Gradovi I opštine poput Čajniča, Foče, Mrkonjić Grada, Doboja već su ranije dali saglasnost za identična istraživanja.

Ovakve i slične odluke, koje imaju za cilj razvoj Republike Srpske bez sumnje osnažuju državu i obezbjeđuju sigurniju budućnost za sve njene građane. Geološka istraživanja, kada se pažljivo sprovedu, bez sumnje doprinose prosperitetu lokalne zajednice i omogućavaju održiv ekonomski rast cijele države. Ujedinjene opštine u gradovi u svojoj posvećenosti razvoju Republiku Srpsku će sigurno povesti naprijed prema svijetlijoj budućnosti u kojoj će prirodni resursi biti iskorišćeni na odgovoran način.

Povezane vijesti

Нови Сад: Станивуковић са Вучевићем

  Заједно са предсједником Владе Србије, Милошем Вучевићем, обишао сам данас два велика и важна пројекта у Новом Саду, новоизграђену подземну гаражу у центру града...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

Нови Сад: Станивуковић са Вучевићем

  Заједно са предсједником Владе Србије, Милошем Вучевићем, обишао сам данас два велика и важна пројекта у Новом Саду, новоизграђену подземну гаражу у центру града...