19.7 C
Banja Luka
29.05.2024.

Sačuvaj nas bože stranih ulaganja i kritičnih minerala

Dok velike države poput Kanade , SAD i ostalih prave planove kako da sačuvaju kritične minerale , kod nas potpuno druga situacija . Čim to ima u nazivu kritično,ne treba se ni osvrtati ,niti ih imamo niti nam trebaju . Još ako se neko drzne pa hoće malo da istraži odmah se stavlja na listu neprijatelja države broj jedan.

 

U Kanadi je pitanje za kritične minerale postalo pitanje nacionalne sigurnosti. Uslovili su Kinu da odustane od učešća koje je imala u kanadskim kompanijama .

 

Nekoliko dana nakon što je uvela stroža pravila o stranim ulaganjima u kritične sektore minerala u zemlji, kanadska vlada naredila je trima kineskim firmama da prodaju svoje dionice u malim kanadskim kompanijama uključenim u rudarenje litijuma, napisao je Blumberg (Bloomberg).

 

Tri kompanije kojima je naloženo da prodaju svoja ulaganja u tri kanadske kompanije u Vankuveru i Kalgariju su Sinomine Rare Metals Resources i Chengze Lithium International – obje sa sjedištem u Hong Kongu, te Zangge Mining Investment, navela je kanadska savezna vlada u saopštenju .

 

Kanada ima velika nalazišta kritičnih minerala poput nikla i kobalta, koji su neophodni za čistiju energiju i druge tehnologije, napisao je Rojters, dodajući da će prema predviđanjima potražnja za mineralima značajno porasti u narednim decenijama.

 

Zakonom o energetici iz 2020. SAD su prve definisale pojam “kritičnih minerala” kao strateške sirovine “minerale, elemente, supstance ili materijale” koji su “od suštinskog značaja za ekonomsku ili nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država”, a čiji je lanac snabdijevanja podložan poremećajima “uključujući ograničenja povezana sa spoljnopolitičkim rizikom, naglim rastom potražnje, vojnim sukobom, nasilnim nemirima, antikonkurentskim ili protekcionističkim ponašanjem i drugim rizicima u cijelom lancu snabdijevanja”. Na vrhu liste tih minerala su oni koji imaju suštinski značaj za energetske tehnologije, odbranu, valutu, poljoprivredu, potrošačku elektroniku i zdravstvenu zaštitu.

 

Evropska lista

 

EU je 2020. napravila poslednju verziju svoje liste 30 kritičnih mineralnih sirovina: antimon, berilijum, borati, kobalt, ugalj za koksovanje, fluorit, galijum, germanijum, laki i teški rijetki elementi, indijum, litijum, magnezijum, grafit, niobijum, platinska grupa metala, fosfati, silicija, volfram, barit, boksit, hafnijum, prirodna guma (kaučuk), skandijum, tantal, titan, vanadijum, bizmut, fosfor, stroncijum.

 

 

Američki spisak

 

SAD su zakonom utvrdile 36 kritičnih minerala, po redoslijedu od najvišeg do najnižeg, na osnovu srednje vrijednosti njihovih ukupnih ocjena rizika ponude.

 

Zavisnost od kritičnih minerala: Kritični minerali su sirovine koje su od suštinskog značaja za mnoge industrije, uključujući energetiku, odbranu, elektroniku, medicinu i mnoge druge. Bez ovih minerala, mnoge od naših modernih tehnoloških inovacija ne bi bilo moguće stvoriti ili održavati.

 

Čistija energija: Kritični minerali su ključni za razvoj obnovljivih izvora energije, kao što su solarni paneli i vjetroelektrane. Na primjer, litijum se koristi u baterijama za električne automobile i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

 

Nacionalna sigurnost: Osim ekonomske važnosti, kritični minerali su povezani i sa nacionalnom sigurnošću. Mogu biti potrebni za proizvodnju vojnih sistema i komunikacionih tehnologija, a zavisnost o uvozu tih resursa može predstavljati ozbiljan rizik.

 

Strana ulaganja: U mnogim zemljama postoji zabrinutost u vezi sa stranim ulaganjima u sektore koji se bave eksploatacijom kritičnih minerala. Ove zabrinutosti se baziraju na ideji da strane kompanije mogu imati previše kontrole nad ovim ključnim resursima.

 

Održivost i zaštita životne sredine: Eksploatacija kritičnih minerala može imati značajan uticaj na životnu sredinu. Stoga je važno da se pronađu održivi načini istraživanja i eksploatacije ovih resursa.

 

Saradnja i edukacija: Da bismo se nosili sa izazovima povezanim sa kritičnim mineralima, neophodna je saradnja između vlada, industrije i civilnog društva. Takođe, obrazovanje i informisanje javnosti igraju ključnu ulogu u oblikovanju politika i donošenju odluka koje će uticati na budućnost.

 

Ukratko, kritični minerali su ključni za našu svakodnevnu tehnologiju, ekonomiju i nacionalnu sigurnost. Razumijevanje njihove važnosti i postizanje ravnoteže između ekonomske koristi, zaštite životne sredine i nacionalne sigurnosti predstavlja izazov koji svi moramo zajedno adresirati kako bismo obezbijedili održivu budućnost.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

Глигорић (СПС): Против поскупљења смо, вртићи морају бити бесплатни

  Социјалистичка партија Српске изражава дубоку забринутост због тренутне политике субвенционисања приватних вртића у граду Бањалука. Сматрамо да је граду потребно системско рјешење вртића, а...