15.7 C
Banja Luka
27.02.2024.

Čije ovce, toga i planina: Srpska bogata prirodnim resursima.

 

Da li je tačno da se ratovi vode zbog žena i prirodnih bogatstava ?

Izgleda da nas istorija uči da je tako , veliki ratovi su se itekako vodili zbog žena, sjetimo se Trojanskog rata i lijepe Helene , znamo da je to najpoznatiji rat u istoriji.

Simbolika Trojanskog konja bi se mogla preslikati na mnoge pore našeg društva. Na našem podneblju nismo imali čast da se ratovi vode zbog žena ali imamo to prokletstvo da se i danas vode zbog prirodnog bogatstva .

Hajde da malo približimo o čemu se radi .

 

Republika Srpska je teritorijiom veoma bogata prirodnim i rudnim bogatstvima. Imamo jednu posebnu planinu koja se zove Ozren. Njena površina je velika , nalazi se na nadmorskoj visini od 900 metara . Administrativno pripada opštinama : Doboj, Gračanica, Zavidovići, Lukavac, Banovići i Maglaj .

Šta se vidi iz ove poslednje rečenice? Da je nakon poslednjeg rata i podjele , Republici Srpskoj ostala samo jedna trećina.

Jedna trećina od cijele planine.

 

Sjetimo se bitke na Vozući, koliko je samo srpskih vojnika, tamo ostavilo  svoje živote, koliko je zvjerskih ubistava i mučenja napravljeno na tom prostoru. Sve zbog istog cilja, da se uzme Ozren, da ništa ne ostane u Republici Srpskoj.

U toj nakani, Muslimani su doveli najozloglašenije ratnike , mudžahedinske odrede smrti, što opet govori,  koliku važnost za njih ima ova jedna trećina, da bi uzeli sve i razvijali polako privredu FBiH.

 

Evo nas opet na Trojanskom konju.

Nažalost, privreda na slabim nogama, narod prezadužen, mnogo ljudi bez posla, egzistencija na vrlo niskom nivou. I onda na scenu stupa Trojanac.

Dolaze firme iz Evrope, zastupnici bošnjaci i polako se uvlače na teritoriju Republike Srpske, zapošljavaju naš narod koji i dalje radi za minimalac.

I tako polako preuzimaju teritoriju.

Plaćaju ih nevladine organizacije, jer one više vole našu zemlju od nas samih, jer mi nismo sposobni da vidimo čime raspolažemo pa će oni oči da nam otvore.

 

Nije na odmet znati da  Lukavac ima cementaru i rudnik mrkog Uglja Šikulje, a bio je dio Ozren planine. Banovići imaju više rudnika mrkog uglja, a bili su dio Ozren planine, da Gračanica ima rudnik uglja koji je najbolje radio 80-90 tih godina. Tone i tone uglja ekspolatisano je u periodu 1992-1995 god u mjestu Vozuća i nije nepoznato da je to Bošnjake održavalo u životu.

Broz

Tito je svu privredu, fabrike i bogatstva locirao u Sloveniji i Hrvatskoj, Crnu Goru je unakazio, a  Makedoniju sistematski naselio Albancima, kako bi bili bliže Kosovu.

A Kosovo rana koja ne zacijeljuje.

Legitimno je pitanje, zašto se ovolika borba vodi za Kosovo, a ne za Vojvodinu ?

Vrlo logičan odgovor je da se na Kosovu nalaze prirodna i rudna bogatstva.

U ovom trenutku aktivno je mnogo rudnika na teritoriji Kosova koji ne pripadaju Srbima. Trepča, Obilićevo…. da ne nabrajamo dalje. Amerikanci kupuju srpske vinograde na Kosovu i na svaki način pokušavaju da otimu srpsku teritoriju.

Pogledajmo Rusiju, beskrajna prostranstva i voda i litijum iz slane vode.

U planu je pokretanje domaće proizvodnje . „ Ubrzani razvoj projekata iskopavanja na nalazištima Zavitinskoje, Polumostundrovskoje, Koviktinskoje, Jaratinskoje i Kolmozerskoje u razdoblju od 2023-2030 godine zadovoljiće većinu domaće potražnje za litijumom .

Te lokacije nisu lagane za rudarenje, već su to stara polja na kojima se već rudario litijum od 1941-1997 godine. Krasnojarsk Chemical and Metallurg Plant su već dobili dozvole.

A tek Ukrajina …. Dio zemljišta u središnjoj Ukrajini proteže se od sjeverne granice sa Bjelorusijom do obala Azovskog mora , to područje geolozi zovu UKRAJINSKI ŠTIT. Prema studijama ukrajinske geološke službe otkrivena su nalazišta litijuma sa velikim potencijalom. Najveća nalazišta su na području Mariupolja , lučkog grada razorenog ruskim bombardovanjem .

Pored litijuma, Ukrajina je ima 10% svjetskih rezervi željeza, 6% Titana, 20% Grafita . Takođe imaju ogromna nalazišta i sedimentne bazene crnog škriljevca.

Svi znamo šta to znači, da je to dio energetske nezavisnosti, kao što je uradila SAD.

Njen uspjeh možemo pripisati sretnim okolnostima gdje je vađenje metana ( plina iz škrijeljca) iz ovakvih stijena na teritoriji SAD, što je  omogućilo prosperitet i energetsku nezavisnost.

SRBI , da li vam je sada nešto jasnije!?

Otvorite oči, pogledajte malo oko sebe!

Bošnjaci žele da posvađaju srpski narod i da im uzmu prirodna bogatstva. Žele da spriječe razvoj Republike Srpske, a na nama je da to ne dozvolimo.

Granice postoje !!!

 

 

 

Povezane vijesti

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...