14.7 C
Banja Luka
27.02.2024.

Шта би било, кад би било: Зашто Стевандић не може наслиједити Додика?

 

-За мене “круг двојке” није адреса, то је за мене ментална девијација- објавио је Ненад Стевандић на тој друштвеној мрежи Икс.

Ова изјава, не само да не доприноси смиривању, већ додатно распирује све чешће изјаве мржње које долазе са друге стране Дрине, прије и након избора у Србији.

– Невјероватно колико људи имају потребу да вријеђају друге људе на Иксу, поготово људи који су изгубили изборе у Србији па су љути на нас из Републике Српске, каже Стевандић и наставља:

-Поштовани тзв. БГ кругу 2, друга Србијо и аутошовинисти. Ми из Српске смо слободу плаћали животима, а она је још увијек угрожена намјерама да нас укину они које ви подржавате. Мислите да вам нећемо узвратити?

У Србији, мали број нас има пребивалиште, имовину, плаћа порез и гласа као и ви -закључио је предсједник Парламента Српске.

Стевандић се понаша као да је лично учествовао на изборима, мада је прилично резервисано коментарисао и своје гласање у Конзулату Србије у Бањалуци.

По правилу, прво је провјерио резултате, утврдио да је вријеме да се стави на страну побједника и онда дијели Србију на прву или другу, мада је то унутрашња ствар матице.

Зашто се Стевандић понаша овако?

Негдје у малом мозгу, предсједник Парламента има сачувану жељу да буде први човјек Републике Српске, односно да у некој варијанти замијени Милорада Додика, ако му буде забрањен политичко рад. У тим наканама, као и када је умјесто министра унутрашњих послова, изабран за предсједника скупштине, мора имати подршку Србије.

Напад на тзв. другосрбијанце, највише одговара ушима онима који ће, ако до тога дође, подржати Стевандића.

Ипак, у операцији „шта би било, кад би било“, Стевандић није консултовао Устав Републике Српске, јер та материја уопште није уставно регулисана.

Стевандић се узда у праксу када је Игор Радојичић, као тадашњи предсједник Парламента, након смрти Милана Јелића, привремено обављао неке функције предсједника Републике Српске.

Тачно је да је Радојичић, до избора, мијењао Јелића, али је одмах замрзнуо позицију у Народној скупштини. Такође, та област није уставно регулисана па је Парламент користио члан 70. Устава Републике Српске и члан 187 Пословника Народне скупштине .

Звучи невјероватно, али та одлука никада није објављена у Службеном гласнику Републике Српске, што опет говори о њеној законитости, што опет значи да више нема основа да се користи.

 

Без обзира на докторове амбиције, Срби, без обзира на страну Дрине, су један народ и свака врста подјеле на прве или друге, доприноси раздору коју је неки центар моћи пројектовао.

Povezane vijesti

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...