7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

ТАДИЋ: СРПСКА АДЕКВАТНО ОДГОВОРИЛА И СПРИЈЕЧИЛА ЕФЕКАТ ДРЖАВНОГ УДАРА

Република Српска адекватно је одговорила на посљедњу противправну одлуку дијела Уставног суда БиХ јер је спријечила ефекат државног удара који је започео, оцијенио је за Срну правник Огњен Тадић.

 

Тадић је истакао да само неупућеним људима који не разумију политику изгледа превише радикалан одговор Републике Српске на одлуку дијела Уставног суда БиХ којом се укида члан 39 Правила тог суда.

 

“Циљ овог укидања највјероватније је у вези са припремом овог суда за преузимање већег броја функција високог представника, укључујући и нека од такозваних бонских овлашћења и неутралисање његовог дејтонског карактера који утврђује стандард да Уставног суда нема без свих компоненти, а што значи и судија које бирају ентитетски парламенти”, навео је Тадић.

Тадић, који је и бивши предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, напоменуо је да идеја о Уставном суду БиХ као замјени за високог представника није новост, те подсјетио да је о њој током 2016. године често говорио и бивши високи представник Валентин Инцко.

“Сада је ова идеја очито освјежена због тога што је јасно да Савјет безбједности УН никада више неће дати неопходну сагласност на избор високог представника, као што је није дао ни за Кристијана Шмита. Надам се да је сваком у БиХ јасно куда би све то одвело и да би само питање дана или године било када би Уставни суд БиХ, који може радити без судија из Републике Српске, донио одлуке којима угрожава мир и дејтонски уставни поредак”, појаснио је Тадић.

Он је упитао ако Уставни суд БиХ, кршећи своја правила мијења њихов садржај, шта онда спречава Дениса Бећировића и Жељка Комшића да у Предсједништву БиХ направе исто или неку просту већину посланика и делегата Парламентарне скупштине БиХ и, примјера ради, промијене Устав.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је јуче да Уставни суд БиХ до петка, 23. јуна, укине своју одлуку о измјени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије.

Додик је, након јучерашњег састанка са представницима институција Републике Српске и лидерима партија, рекао да ће затражити савјетодавно мишљење Уставног суда Српске о насталој ситуацији и положају Српске и својим савјетодавним правним мишљењем препоручити правно понашање.

Уставни суд БиХ саопштио је у понедјељак, 19. јуна, да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili