7.7 C
Banja Luka
28.02.2024.

НЕШИЋ: БАЈКА О ШМИТУ И ЊЕГОВИМ ВАЗАЛИМА

 

Претужно је да неко ко је желио да буде предсједник Републике Српске брани Изборни закон БиХ и даје му примат над Изборним законом Републике Српске. Признајем да нисам изненађен и да смо свјесни да Јелена Тривић навија да њен пријатељ Кристијан Шмит наметне Изборни закон.

Ово је рекао предсједник ДНС-а Ненад Нешић, коментаришући изјаву предсједнице НФ-а Јелене Тривић у којој је одбацила доношење новог Изборног закона Републике Српске, иронично наводећи да од поврата надлежности нема ништа.

”Република Српска има свој Изборни закон од 2002. године, као и своју Изборну комисију. И оно што јој није оспорио ни накарадни Уставни суд БиХ, оспорава јој Јелена Тривић. Срамота! Не спорим њено право да мрзи Милорада Додика, али не смије због те мржње мрзити Републику Српску и одрицати се њених уставних надлежности”, истиче Нешић.

Предсједник ДНС-а подсјећа Тривићеву, али и Игора Црнатка из ПДП-а, да члан 1.1. Изборног закона БиХ дословно каже да се тим законом ”уређују избори за Предсједништво БиХ и ПС БиХ, те општи принципи за остале нивое власти”.

”То значи да ентитети имају пуну надлежност да донесу своје изборне законе за изборе за њихове институције, као и локални ниво власти, и с тим да се уваже општи принципи из Изборног закона БиХ. То је потврдио и Уставни суд БиХ, али је Тривићевој и Црнатку дражи Изборни закон БиХ него Републике Српске. Они до рјешења долазе са СДА, умјесто са политичким партијама из Републике Српске, и онда се питају зашто стално губе изборе. Губите их јер су вам драже партије из Сарајева и Кристијан Шмит од Републике Српске”, категоричан је Нешић.

Годинама слушамо, подсјећа он, да опозиција тражи измјене Изборног закона.

”Онда им понудимо и скенере и видео надзор, и да заједно сједнемо и напишемо закон какав њима одговара, а они кажу: ‘Нећемо, ми хоћемо Бакиров закон на нивоу БиХ’. При томе, закон који су усвојили са бошњачким партијама у Представничком дому задире у надлежности Републике Српске и неуставан је, а примјена му је од 2026. године. Па знате ли шта хоћете, или радите само оно што вам странци кажу, макар то било и у корист сопствене штете? Права и државотворна опозиција, свуда у свијету, сједне за сто са влашћу и бори се за Изборни закон по својој мјери, и не шурује са странцима против своје земље и свог народа. Ето, Јелена може са Шмитом на сједницу ПИК-а да договара Изборни закон, али не може са политичким партијама из Републике Српске. Као Србина, стид ме њене срамоте”, истиче лидер ДНС-а Ненад Нешић.

Он изражава жаљење што је дио опозиције у Републици Српској толико сујетан и толико фрустриран Додиком, да су спремни ићи против уставних надлежности Републике Српске и урушавати је, очекујући да ће наудити Додику.

”Не наносе они штету Додику, него себи и Републици Српској. Док је ликова попут Тривићеве и Црнатка, Додик се не треба секирати за власт, јер наш народ је државотворан народ и препознаје оне који раде против Републике Српске”, закључио је Нешић.

 

“Треба рећи и да нам Шмит намеће, а Јелена Тривић жели неевропски закон и начин гласања који се примењује у Африци. Има ли већег доказа о томе да нас Шмит из 21 вијека гура у 19? Да прича буде комплетна колонијални господар себи је нашао и вазале! Срећом та прича је бајка.”

Povezane vijesti

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...