7.7 C
Banja Luka
28.02.2024.

Котор Варош: Ивановићи најспретнији са оклагијом

 Традиционална крушебрдска “Бурекијада” у Котор Варошу, такмичење у спремању аутентичних крушебрдских бурека под сачем, окупила је 30 такмичара, а више од 200 гостију уживало је у припремљеним специјалитетима.
Предсједник Удружења “Центар за обнову и развој села” Крушево Брдо и један од организатора јучерашње манифестације Горан Ивановић рекао је Срни да мјештани на овај начин желе да се подсјете неких ранијих дана, али и да науче нове генерације да је ово био неизоставан обичај народа подвлашићког краја.

“Већина мјештана Крушева Брда данас живи у војвођанским селима, али је ово манифестација која нас окупља и коју ћемо његовати, јер желимо да сачувамо оно чему су нас наши преци научили, а то је припремање бурека на старински начин, развијајући коре оклагијом”, рекао је Ивановић.

Овогодишња “Бурекијада” је почела минутом ћутања за све страдале борце Крушева Брда у претходним ратовима, а домаћин је уручио и захвалнице свима који су помогли да се одржи ова традиционална манифестација.

Стручни жири одлучио је и да су сви учесници овог несвакидашњег такмичења заслужили признања за припремање бурека на старински начин.

Одржана је и игра прстенова у којој су тријумфовали Ђуро, Миодраг и Милован Ивановић, који су наступали за екипу “Три сокола”, друго мјесто освојила је екипа “Вуци”, док је трећепласирана била екипа “Два бора”.

Организатори ове манифестације су захвалили свим људима, који су добровољним прилозима учествовали у санацији изгорјеле куће породице Јанковић из Крушева Брда.

Подршку “Бурекијади” пружили су општина Котор Варош, општинска Туристичка организација и Агенција за локални и економски развој, Центар за културу, спорт и информисање и “Центар за обнову и развој села” Крушево Брдо.

Povezane vijesti

Истраживање, Демократија и Црква: Озрен у сјени расправа

  Свједочимо, као никада до сада, интензивној борби активиста који се противе различитим облицима геолошких истраживања. Та полемика није само одраз неслагања у друштву већ...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...