14.7 C
Banja Luka
27.02.2024.

Инспекторат Републике Српске: Прајм лети са полица

 Републичка инспекција за храну повлачи са тржишта Републике Српске производ “Прајм хидратејшн” /Prime Hidration/, а у складу са Законом о храни којим је прописано да је забрањено прометовати храну обогаћену нутријентима која није уписана у одговарајући регистар.
Из Инспектората Републике Српске позивају трговце да, уколико до сада нису информисани о повлачењу производа, не чекају долазак инспектора и самостално уклоне производ из промета.

Контрола пет узорака безалкохолног пића “Прајм” показала је да декларација производа, која је обиљежена на једном од језика у службеној употреби у Републици Српској, није усклађена са важећом законском регулативом и са оригиналном декларацијом, односно на њој нису наведени сви потребни подаци.

Утврђено је да производ “Прајм хидратејшн” који се по свом саставу сврстава у храну обогаћену нутријентима, није уписан у Регистар хране обогаћене нутријентима који води Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, а што је законска обавеза.

Храна обогаћена нутријентима је храна којој се додају витамини, минерали и остале материје са одређеним хранљивим или физиолошким ефектом која није витамин или минерал.

Сваки субјекат у пословању храном прије стављања на тржиште Републике Српске хране за посебне прехрамбене потребе, додатака исхрани и хране обогаћене нутријентима обавезан је да поднесе Министарству захтјев за упис хране за посебне прехрамбене потребе, додатка исхрани и хране обогаћене нутријентима у Регистар хране за посебне прехрамбене потребе, Регистар додатака исхрани и Регистар хране обогаћене нутријентима.

У дијелу оцјене здравствене исправности, анализом је утврђено да су вриједности испитиваних параметара у границама референтних вриједности дефинисаних важећим правилницима.

Из Инспектората подсјећају да је контролама у продајним објектима и приликом увоза утврђено да се на тржишту Републике Српске не налази производ “Прајм енерџи” /Prime Energy/ који је претходно забрањен у Словенији и Хрватској, а код којег је утврђено да у себи садржи Л-теанин што није допуштено у безалкохолним пићима. /крај/јп/вј

Povezane vijesti

Селак: Важан став Русије да се Дејтон мора поштовати

  Предсједник Социјалистичке партије Српске /СПС/ Горан Селак рекао је да је веома значајна посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Руској Федерацији и да је...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...