8.7 C
Banja Luka
27.02.2024.

Драган Чавић поручио Синдикату: Штрајкујете испред Регулаторне комисије

 

Директор “Електрокрајине” Драган Чавић, тврди да није коректна одлука Синдиката “Електропривреде Републике Српске” о протесту, те навео да мјесто за штрајк нису дистрибутивна предузећа, него Регулаторна комисија за енергетику, која је одредила овај фонд плата.
Чавић је рекао да плате није могуће повећати без повећања цијене мрежарине, односно рачуна грађанима.

“Немогуће је да се повећају плате у току трајања тарифног поступка без повећања цијене мрежарине, односно без повећања рачуна за струју грађанима. Синдикат тражи да им се повећају плате, а то може једино повећањем рачуна за струју”, појаснио је Чавић.

Он је напоменуо да повећање цијене рада када је ријеч о дистрибутивним предузећима не зависи од воље оператора дистрибутивног система /ОДС/, него од обима за плате које је одредила Регулаторна комисија за енергетику.

Према Чавићевим ријечима, тарифни поступак који је обављен прошле године, на снази је од 1. јануара ове године и на основу којег је утврђена цијена мрежарине – једини је приход из којег се финансирају дистрибутивна предузећа у Републици Српској. Он је појаснио да је регулатор у тој дистрибутивној мрежарини одредио фонд за плате за 30 одсто мањи него што су плате затечене у том тренутку, 1. јануара ове године.

“Ми смо цијеле године одржавали плате на истом нивоу, иако смо према одлуци регулатора требали већ 1. јануара смањити плате свим радницима ОДС-а за 30 одсто. Због тога је ова година била изузетно тешка за дистрибутивна предузећа и сви смо упали у проблем јер Регулаторна комисија није хтјела да прихвати обим плата који је био исплаћиван и то након реформе и реорганизације свих дистрибутивних предузећа”, рекао је Чавић.

Он сматра да радници у “Електропривреди” имају знатно веће плате и остала примања у односу на запослене у другим областима, те оцијенио да захтјев за повећање плате није солидаран.

“Синдикални радници који желе да протестују против ставова дистрибутивних предузећа да нема могућности за повећања плата без повећања цијене рачуна грађанима, не требају да штрајкују пред дистрибутивним предузећима, већ пред Регулаторном комисијом за енергетику”, поручио је Чавић.

Главни одбор Синдиката “Електропривреде Републике Српске” одржао је ванредну сједницу у Tребињу на којој су донијели закључке да неће одустати од јединственог колективног уговора и најавили протест за 12. децембар.

Предсједник Одбора Синдиката ЕРС-а Кораљка Ковачевић Марков рекла је новинарима да ће протест бити одржан 12. децембра у 11.55 часова у Tребињу, да ће учествовати синдикалне организације свих 11 предузећа, да је циљ да послодавац повуче једнострани отказ колективног уговора, те да се повећа цијена рада.

Povezane vijesti

Истраживање, Демократија и Црква: Озрен у сјени расправа

  Свједочимо, као никада до сада, интензивној борби активиста који се противе различитим облицима геолошких истраживања. Та полемика није само одраз неслагања у друштву већ...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...