12.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Додик: Немојте нас гурати у ћошак

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да покушава да убиједи Хрвате да заједно са Србима једнократно напусте институције БиХ и истакао да у трезору Републике Српске постоје спремни сви закони, уредбе и подзаконски акти да послије сат и по скупштинског засједања Српска постане независна држава.

Говорећи о кризи која је наступила у односима са Западом због питања расподјеле имовине, Додик је изразио увјерење да су ствари дошле до зида.

Према његовим ријечима, или ће почети повлачење странаца из БиХ или ће они овдје увести своје трупе.

Додик сматра да још постоји шанса за разговор и да у том дијалогу Сарајево може нешто и да извуче.

– Ако ми сами будемо доносили одлуке, неће добити ништа. Нудимо разговор без странаца, да видимо шта је могуће. Ако неће дијалог, свјесно бирају неизвјесност – изјавио је Додик за Политику.

Он је нагласио да Српска одбија да живи у неуставној БиХ.

– Да не откривам све детаље, рећу ћу дио: БиХ ће функционисати само док у њеним структурама сједе сва три народа. Покушавам да убиједим Хрвате да једнократно напустимо институције БиХ – истакао је Додик.

Он је упитао шта ће се десити када се сви људи из Републике Српске врате у институције Српске.

– Мислите ли да не радимо на томе? Радимо, и нисмо далеко од те одлуке. Немојте нас испробавати, препоручујем да разговарамо. Немојте да се играте с имовином, повући ћемо све људе. Можете да пробате, али боље немојте. У нашем трезору постоје спремни сви закони, уредбе и подзаконски акти да послије сат и по скупштинског засиједања Српска постане независна држава. Немојте нас гурати у ћошак. Не сабијајте опругу која ће одскочити и која ће вас прескочити – рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је нагласио да Срби заслужују да имају своју државу.

– Баналне приче, како је Брчко слаби трбух и сличне којештарије, јесу ратне приче. Ми размишљамо о мирнодопској републици. Американци су све пробали и нису нас сломили, са 60.000 војника и свим тим високим представницима – навео је Додик.

Он је упитао шта би се десило да је неко прије 10 година одлучио да неће да контактира с америчким амбасадором у БиХ и додао да би пола политичара из Републике Српске потрчало код њега.

– Али вријеме се мијења. Све што је (амбасадор САД у БиХ) Мајкл Марфи сада успио јесте да се услика с једним начелником у Српској. Чак је пристао да се фотографише с њим и без заставе БиХ – испод застава Републике Српске и Америке, само да би прибавио “доказ” да га нису сви у Српској одбацили – рекао је Додик.

Он је упитао када странци једном оду, а отићи ће, како ће функционисати БиХ.

– Да ли ће Сарајево размишљати да оно што су одржали уз помоћ силе Запада почну да бране уласком на територију нашег ентитета? Боље је да почнемо да се договарамо, мада је за то већ помало касно. Треба добро да размисле да ли би се покушај да пређу ентитетску линију испоставио као грешка – истакао је Додик.

Одговарајући на питање може ли прекид комуникације с америчким и британским дипломатама бити скупа одлука, Додик је рекао да би најскупље било да Република Српска изгуби имовину.

– Тада губимо и државу. Они покушавају да сваку ствар ријеше одузимањем од Републике Српске. Некада смо можда и мислили да има смисла бити кооперативан, да ће једном стати. Али неће, они желе демонтажу Српске. Отели су нам војску, индиректне порезе, обавјештајну службу – навео је Додик.

Он је додао да су довели неизабраног представника да доноси законе.

– Одлучили смо 2005. да кажемо доста. Од тада се томе успјешно супротстављамо, мада сваки дан настоје да нам загорчају живот. Све то је само још једно увјерење да БиХ није мјесто за нас. Мрачан и неизвјестан амбијент није мјесто које привлачи – указао је Додик.

Он је нагласио да глобална политика коју креира САД иде за тим да деструише међународно право.

– Хоће сваки дан да одређују правила. Бити добар с Америком није довољно да будете сигурни. Увијек долазе нови захтјеви и ми смо то одлично разумјели – навео је Додик.

Он је изразио увјерење да ће Америка сада нешто предузети, али да то није у стању то да спроведе.

– Наравно, добро је измакнути се од њихових морбидних активности. Све што су могли, већ су предузели. Неће нам одређивати како ће се овдје рјешавати ствари – рекао је Додик.

Он је поновио да питање имовине неће бити рјешавано у парламенту БиХ и додао да у Дејтонском споразуму није тако одређено.

– За сваког ко предлаже то рјешење имам право да сумњам да је за то добио новац, неки од њих су томе склони. Једног дана ћу више рећи. Пријете кривичним пријавама за непоштовање одлука Уставног суда, али све што могу рећи – нећете добити имовину. Нити ћу учествовати у тим брљотинама. Можемо направити споразум два ентитета о имовини. Ми спроводимо законе у Републици Српској – истакао је Додик.

Он је додао да Српска не живи живот БиХ.

– Ми живимо свој живот, државе с вриједностима које његујемо и патњама које имамо. Проблема има, ништа не уљепшавам – напоменуо је Додик.

Одговарајући на питање о могућности покретања сарадње у БиХ и деблокади пројеката, Додик је рекао да није склон да дуго чека.

– Треба бити рационалан, ради се о новим људима, али ако не буде промјене, наш однос ће бити још ригорознији. Шта ће нам БиХ која нам спречава развој – упитао је Додик.

Он је рекао да је СДА ишла за тим да разгради позицију српског и хрватског народа овдје, малигним утицајем.

– Како би све подредили себи, користили су неколико механизама, а најригидније обавјештајну службу. Намјера је била да се Срби и Хрвати подреде Сарајеву. То смо прекинули и то није мало. Имамо доказе да је та служба радила против нас, против 49 одсто територије своје државе – указао је Додик.

Он је додао да су Американци све знали и подржавали директора те службе.

– Додуше, ми смо склони да мистификујемо Америку мислећи да све знају. Уствари, треба само избјећи њихове авионе. Мада, Путин каже да је спреман да брани своје пријатеље, не знам шта то значи. Нипошто не бих волио да неко схвати да призивам обрачунавање на овим просторима – рекао је Додик.

Одговарајући на питање шта мисли да чека свијет и Републику Српску у наредних десетак година у контексту промјена на геополитичкој сцени, Додик је рекао да се свијет мијења.

– Босна је неуспјешна земља, без шансе да успије. У првим годинама је постојала шанса за договор о могућој БиХ, али су је преузели странци. Уз озбиљан отпор у српском и хрватском народу. Сви знају да смо колонија. Ми овдје водимо антиколонијалну борбу. Ја сам вођа антиколонијалне побуне. Босну нико не може да изгради и поправи. Ово је на штету свих – нагласио је Додик.

Он је упитао зар Бошњацима не би било боље да се усмјере на оно чиме могу да управљају, јер Бањалуком сигурно не могу, нити ће моћи.

– Позивам и њих да буду дио покрета антиколонијалне борбе, деколонизације, у том случају сам спреман да с њима разговарам и будем дио договора – закључио је Додик.

dodik.net

Povezane vijesti

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...