7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

ДОДИК: ДО НОВЕ ГОДИНЕ МОГУЋ РЕФЕРЕНДУМ О СТАТУСУ СРПСКЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би до нове године Српска могла организовати референдум о свом статусу и како даље.

 

“Борићемо се на свој, политички начин, све док се не донесе закон о Установм суду БиХ чиме бисмо тој институцији вратили ауторитет”, рекао је Додик на конференцији за новинаре на Козари.

 

Он је нагласио да не жели сукоб и да улогу НАТО-а види да обезбиједе мир и, евентуално, изађу на међуентитетску линију разграничења у случају политички узавреле ситуације.

 

“Република Српска нема намјеру да одустане од одбране своје позиције”, додао је Додик.

 

Према његовим ријечима, јучерашње одлуке Кристијана Шмита воде ка томе да се њега, након што потпише законе које је донијела Народна скупштина, третира и процесуира.

 

Додик је најавио да ће ускоро бити донесене одлуке у Српској о забрани дјеловања Сипе, Суда и Тужилаштва БиХ на простору Српске јер немају уставни основ, да се неће трпјети протекторат и колонијалоизам, истичући да је Уставни суд БиХ промијенио политички систем и да је очигледно понашање које води ка мајоризацији, исто као и за Србе на Косову и Метохији.

 

“Немамо коме да се жалимо… Уставни суд је инквизицијски суд и суд међународне заједнице, а не БиХ. Генератори проблема су у Сарајеву, Америци, Великој Британији и немоћној ЕУ. Њима је Република Српска добра само кад је слаба”, рекао је Додик.

 

Предсједник Републике Српск је нагласио да оно што је јуче урадио Кристијан Шмит није ништа друго него дио осмишљеног плана да се дисциплинује Република Српска, да се њен предсједник направи монструмом, неразумоном особом, човјеком са којим се не може разговарати, а све то подржава ЕУ у лику Јоханеса Сатлера.

 

“Не може да буде суверенитет ако сте протекторат и ако сте колонија. Колонија се дефинише као земља у којој управљају странци. Tреба ли већег доказа да смо колонија од оног јуче и овога што нам се дешава у Уставном суду?”, упитао је Додик.

 

Предсједник Српске је упитао и како је могуће да дио политичара из Сарајева прихвата да је Шмит неко ко има права само из мржње према Републици Српској и српском народу.

 

“Поводом ових одлука Република Српска ће наставити својим путем да дјелује уставно, а ја ћу као предсједник потписати указе о законима које је донијела Народна скупштина у вези са необјаваљивњем одлука високог представника, као и одлуке о Уставном суду све док се не донесе закон о Уставном суду”, рекао је Додик.

 

Он је указао да Српске није рекла да нема Уставног суда БиХ, већ да ову “општепознату накараду жели да прекине, тиме што ће вратити ауторитет Уставном суду доношењем закона о том суду”.

 

Додик је рекао да је Шмит дио подвале српском народу која треба довести до тога да изгубе идентитет и државе, као и подлог и синхронизованог напада на Српску и Србију с циљем да се сруше власти и да се персонализује кривица у предсједницима Милораду Додику у Александру Вучићу, чиме би се ослабила народна воља за борбу за државама.

 

“Не желим да Вучића доведем у позицију да му буде терет било шта што ми овдје радимо”, додао је Додик.

 

Он је поновио да су мимо Устава БиХ основани и Суд и Тужилаштво и порески систем и безбједносне агенције БиХ, а да се сада иде и даље и нападају се још двије ствари – имовина и начин и систем одлучивања.

“А нас који бранимо Дејтонски мировни споразум, покушавају направити рушитељима”, додао је Додик.

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili