17.7 C
Banja Luka
29.05.2024.

Додик:Видјећемо

Мостарски сајам има велики значај и увијек сам цијенио труд, као и лични интегритет, који у овај догађај годинама улаже Драган Човић. И то ништа није спорно.

Међутим, када сам видио да треба да сједим за столом с Кристијаном Шмитом, онда нисам хтио да кварим идилу о којој Конаковић говори и да реметим осјећај успјеха у формирању Владе Федерације, онако како је формирана.

Све друго је изван тог – успјешна усаглашеност о којој је говорио Конаковић, који каже да је за договор, а онда мимо било каквог договора намеће став како ће БиХ гласати у Савјету Европе о такозваном Косову, или како да се гласа у УН-у без консултација с Предсједништвом БиХ.

То није договор, већ кршење договора.

Прича о гасоводу из Србије траје већ 15 година и знамо да ниво БиХ треба да да формалну сагласност за додирну тачку. Конаковић појашњава да је то волунтаризам Републике Српске, што није тачно у погледу волонтаризма.

Свих ових година покушавали смо да се добије формална сагласност за гасовод и даље не разумијемо зашто не може. По том питању исто је било још од Златка Лагумџије па до данас.

На задњем радном састанку с представницима “тројке” речено је да развојни пројекти неће бити заустављани. А један од разлога зашто није одржана посљедња сједница Савјета министара је управо тачка дневног реда о гасоводу. Онда се након тога додају друге тачке дневног реда, а та конекција изостави. То није договор и не може бити.

Сада иде њихова прича о јужној конекцији, то је само ново условљавање. Али, ми немамо ништа против стављања те јужне конекције на дневни ред сједнице Савјета министара.

Што се тиче закона о спољним пословима, БиХ га никад није имала и о томе треба да се договара.

Конаковић спомиње и закон о ВСТС, који је проблематичан и он представаља један од приједлога Европске комисије из 14 приоритета.

Али како то да се из приоритета издваја само оно што одговара Бошњацима или ко је тај који каже шта је то што је битније од другог из тих приоритета?

Оно што је данас могло да се види, Конаковић је с ХДЗ-ом постигао договор о Изборном закону и то је добро. Надам се да ће тај договор бити одржив. Видјећемо.

Povezane vijesti

Глигорић (СПС): Против поскупљења смо, вртићи морају бити бесплатни

  Социјалистичка партија Српске изражава дубоку забринутост због тренутне политике субвенционисања приватних вртића у граду Бањалука. Сматрамо да је граду потребно системско рјешење вртића, а...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

Глигорић (СПС): Против поскупљења смо, вртићи морају бити бесплатни

  Социјалистичка партија Српске изражава дубоку забринутост због тренутне политике субвенционисања приватних вртића у граду Бањалука. Сматрамо да је граду потребно системско рјешење вртића, а...