7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Град враћа у власништво зграду Радничког универзитета

 

Пресудом Врховног суда Републике Српске потврђено је да предузеће „Наш дом“ није власник зграде Радничког универзитета, чиме су се стекли услови за упис Града као власника ове вриједне некретнине у центру Бање Луке.

 

-Овим је потврђено да је „Наш дом“ незаконито, на превару уписао право својине над објектом у Грчкој улици, те да је упис права својине посљедица извршеног кривичног дјела. Након правне побједе по питању Соколског дома, ово је још једна правна побједа Града у борби за имовину свих наших грађана – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић.

 

Наиме, пресудом Врховног суда Републике Српске од 11. маја 2023. године одбијена је ревизија предузећа „Наш дом“ и потврђена пресуда Вишег привредног суда у Бањој Луци, којом је одбијен тужбени захтјев тужиоца „Наш дом“ за предају у посјед објекта у Грчкој улици бр. 4, у којој је смјештен Центар за образовање одраслих.

 

Врховни суд Републике Српске је потврдио да „Наш дом“ није доказао да је власник наведеног објекта, односно да је објекат у Грчкој улици стекао на незаконит начин, те да је упис права својине посљедица извршеног кривичног дјела.

 

Град Бања Лука је током трајања поступка истицао да објекат у Грчкој улици није био предмет извршене приватизације, јер се ради о објекту који је споменик културе, а што су потврдили и надлежни судови у ранијим поступцима који су вођени по тужби овог предузећа.

 

Ова пресуда је још један доказ који ће Граду служити у поступку пред Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове која је извршила упис права својине предузећа „Наш дом“ на овом објекту и коначан упис Града, као власника, јер су надлежни судови у више поступака утврдили да је Град Бања Лука власник објекта у Грчкој улици бр. 4.

 

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili