4.7 C
Banja Luka
28.02.2024.

Градоначелник писао руководству Српске: Неко минира прославу Дана Републике.

У граду Бања Лука јесте ванредна ситуација. Ми смо урадили све што је до нас, али скоро 11.000 људи и даље нешто чека, док један дио одборника очиигледно жели Бању Луку која је у блокади, која не функционише, којима не желе срећне новогодишње празнике, него желе да то буде супротно од тога.

Казао је ово градоначелник, Драшко Станивуковић који је још једном позвао на заказивање сједнице Скупштине града, како би одборници расправљали о ребалансу.

-Бити толико неодговоран и оставити око 11.000 људи без социјалне помоћи, без јавног превоза и свега онога што треба да исплатимо ребалансом, не могу да схватим. У реду, могу и прихватити да нису хтјели ребаланс са кредитом, али сада неће ни ребаланс са донацијом нама најдражих људи. То је парадокс. То неко назива криминалом. Питам предсједника Скупштине – зашто не закаже сједницу, то је његова обавеза. Ја као градоначелник од њега не тражим да гласа, нити ја то могу, свачије право је да гласа како жели. Ја га питам га зашто се ућутао, зашто не уради свој дио посла? Да ли је тако одговоран према Бањој Луци и својим суграђанима – упитао је градоначелник.

Још једном је поручио како је убијеђен да је жеља овим сценариом да се Бања Лука доведе до застоја.

-Мислите да можемо дочекати Дан републике – 9. јануар у оваквом стању, када не функционише јавни превоз, са дугом од милион КМ? Желим да кажем да су угрожене плате установама и предузећима, исплате људима који су на боловању, то нико није могао да предвиди. Чујем директоре који ћуте. Ја желим да сам чист и да кажем да сам нашао 6 милиона КМ екстерних средстава, не из наших крајева а они то и даље неће да прихвате. Трећег јануара, када не буде јавног превоза, морам да вас питам хоћете ли изаћи пред људе и рећи да нећете ту донацију. Донација може да покрије дио прјеката, али не и дио на плату, зато нам и треба ребаланс – казао је он.

Истиче како је, због обиљности ситуације, упутио и отворено писмо руководству Републике Српске.

-Од надлежног министарства смо исти дан добили сагласност на донацију, наш ребаланс је прошао све законске процедуре. Ипак, сједнице нема. Због тога сам се у отвореном писму обратио предсједнику Републике Српске, предсједнику Народне скупштине Републике Српске, министрима енергетике и рударства и саобраћаја и веза. Рекао сам да сам као градоначелник обезбиједио донацију. Желим да питам да ли њихове странке стоје иза свега овога. Понављам, око 11 хиљад људи Бање Луке не може ово мирно да гледа. Да нема пара, да нема рјешења – у реду. Али имамо и једно и друго. Не желим да било ко може прстом показати на мене и рећи да ја нисам обезбиједио средства за обиљежавање битних датума – истиче градоначелник.

Поново је нагласио како дио одборника очигледно не жели да чује све што он говори, те да се обратио због тога људима који воде Републику Српску, поручивши како је Бања Лука спремна да буде партнер у обиљежавању битних датума, али у оваквој атмосфери, уколико неко мисли да је то могуће, тај – каже градоначелник – није политички писмен.

-Када предсједник Скупштине неће да ради свој посао, то може да уради подпредсједник, господин Чудић, чији глас исто мора да се чује. Питам и њега – зашто не заказујете сједницу? Позивам на одговорност. На крају, сједницу може да закаже и градоначелник и једна трећина одборника, које позивам да то и урадимо. Позивам све одборнике да не дозволе овакав сценарио, зар неко треба да се свети Бањој Луци? Ми смо Бању Луку поставили на значајно мјесто, најпосјећенији је град у својој историји. Оно што ћу тражити од сваког одборника појединачно јесте потпис да ли је за сједницу. Сваки одборник пред грађанима треба да каже да ли је за сједницу или није – поручио је Станивуковић.

Povezane vijesti

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA GRAD BANJA LUKA

Period istraživanja: 30.01-23.02.2024 Uzorak : 1344 ispitanika Pol: Muškarci :675 Žene:669 Starosna dob: 42.5 godina Nivo pouzdanosti: 93.3% KOGA BISTE PODRŽALI ZA GRADONAČELNIKA BANJA LUKE? DRAŠKO STANIVUKOVIĆ 26.7% IGOR RADOJIČIĆ 20.2% VLADO ĐAJIĆ 18.9% JELENA...