7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Бањска:Нова капија, дар Хиландара

На улазу у манастир Бањска постављена је нова капија уместо старе која је разбијена приликом немилих догађаја у Бањској 24. септембра прошле године, саопштила је Епархија рашко-призренска.

 

Капија је, како се наводи, израђена захваљујући братској љубави и солидарности братства манастира Хиландар.

 

Манастир Хиландар је, уз сагласност осталих организатора, Фондације Никола Којовић и Православног удружења Свети Сава, сав новац прикупљен на традиционалној добротворној вечери „Хиландарје“ одржаној 24.9.2023. у београдском ресторану Дурмитор, преусмерило Епархији рашко-призренској за потребе Цркве и народа на Косову и Метохији.

 

Историја повезаности манастира Хиландар и манастира Бањска потиче још од светог архиепископа Данила II (1270-1330), који је за време краља Милутина био игуман Хиландара, а затим и први игуман манастира Бањска (1313-1317).

 

Манастир Бањска са црквом посвећеном Светом Стефану саграђен је између 1313. и 1317. године, као задужбина српског краља Стефана Уроша II Милутина, једног од најмоћнијих владара из династије Немањић и једног од најмоћнијих владара на Балкану свога доба.

 

Милутин је Бањску наменио себи за гробну цркву и тамо је најпре и био сахрањен.

 

Међутим, после Косовске битке1389. године његово тело је пренето у Трепчу, а потом, 1460. године, у манастир Горна Бања.

 

Након неколико премештања, мошти Светог краља Милутина пронашле су коначно почивалиште 1867. године, у цркви Свете Недеље у Софији, у Бугарској.

У Бањској је 24. септембра прошле године дошло до сукоба Срба и тзв. косовске полиције, када су погинула тројица Срба и један полицајац.

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili