7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Бањалука: Нацрт буџета за ову годину 209.077.000 КМ

 

Одборници Скупштине града Бање Луке усвојили су Нацрт ребаланса за 2023. годину у износу од 209. 077. 000 КМ.

 

Овај документ упућује се на јавну расправу која ће трајати три дана почевши од дана доношења – тачније од данас, а са циљем обезбјеђивања учешћа јавности у процесу доношења Ребаланса буџета и учешћу субјеката у предлагању приједлога и примједби, које ће послужити за израду приједлога овог значајног документа.

 

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да је на данашњој сједници подржан Нацрт ребаланса, али да је овдје ријеч о техничком питању како би се кредитна средства у износу од 25 милиона КМ, која је Скупштина усвојила на претходној сједници, уврстила и инкорпорирала у буџет.

 

-Ако желимо да реализујемо све пројекте које смо планирали, попут моста у Доцу, првог колектора за пречишћавање отпадних вода који деценимаја чекају многе генерације наших суграђана, реконструкције Суботичке улице у Шарговцу, нове мултифункционалне дворане која је већа од Спортске дворане „Борик“ потребно је да 25 милиона КМ кредитних средстава која су усвојена на пртеходној сједници Скупштине Града инкорпорирамо у ребаланс буџета и добијемо један интегрални буџет који ће да стоји на располагању свима нама – истакао је градоначелник.

 

Он је истакао да су кроз ребаланс предвиђена и средства у износу од 5 милиона КМ намијењена за подршку предузећу Еко Топлане, како би Град Бања Лука у периоду инфлације помогао грађанима и преузео на себе максималан дио терета поскупљења.

 

Без интервенције Града поскупљење гријања би ишло и до 60 одсто, што је у навећој мјери проузроковано поскупљењем електричне енергије чија је цијена два и по пута већа него раније- појаснио је Станивуковић, те додао је Град Бања Лука дао свој максимум како би грађане одбранио од поскупљења.

Како је казао, ребаланс износи нешто више од 209 милиона КМ, од чега је око 40 милиона предвиђено за значајне пројекте који деценијама нису ријешени.

 

-Након 50 година од изградње дворане Борик, градимо највећу спортску дворану, након 50 година радимо потпуну реконструкцију и обнову Парка „Младен Стојановић“, након скоро четири деценије градимо хотел Палас, а осим тога радимо и видиковац на Бањ брду али и први колектор за пречишћавање отпадних вода. Све су то пројекти које радимо и на које ће Бања Лука бити поносна – закључио је он.

 

Пресједник Скупштине града Бање Луке Љубо Нинковић рекао је да је на данашњој сједници усвојен Нацрт ребаланса, чиме је омогућено да се Приједлог ребаланса за 2023. годину нађе на дневном реду редовне сједнице Скупштине Града, која је заказана за 30. март.

 

 

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili