7.7 C
Banja Luka
14.04.2024.

Анализа показала: Симбиоза помаже Станивуковићу

 

Мада врх СНСД није донио одлуку о подршци иницијативи за опозив градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, у ГрО СНСД увелико трају припреме, анализе и истраживања која имају циљ да страначко руководства одобровоље, како би кренули у тај процес.

Бројни су разлози и за и против, а оно што се издваја као занимљивост је да Станивуковићу одговара „симбиоза“ са владајућима. Бар тако каже посљедња анализа у коју је наш портал имао увид.

Они наводе да је у условима, смањене заинтересованости бирача за локалне изборе, а додатно и издвојене изборне процесе, претежна мотивација ће се кретати из активности партијске инфраструктуре, као и умијешности у вођењу јавне кампање о конкретним локалним темама.

У анализи се тврди да ће грађани, због незаинтересованости, мање изаћи на изборе кључна предност лежи у бројности коалиције, те изузетно доброј развијености партијске инфраструктуре, прије свега СНСД. Највећи број гласача, према томе, би, као и на изборима за савјете мјесних заједница, била међу онима са којима је партијска инфраструктура непосредно комуницирала. Но и ту има доста недоумица-тврде аналитичари.

„Међутим, дјелимично, али могуће кључно, та предност би могла бити умањена демотивацијом, односно неагажовањем или ангажовањем против или на обје стране оних интересних група, које су сарадњом са партијама републичке власти изградиле своју материјалну моћ и које сада ту своју материјалну моћ сматрају важнијом од интереса државе и саме власти, које имају, више него одличну, сарадњу да садашњом градском управом и који немају интерес да ова гарнитура људи нестане јер би то угрозило „нову могућност“ за стицање материјалног богатства, прије свега што је њихов статус у односу на јавни интерес, практично као „власници“.

 

Стање у градској управи је сада такво да се јавни интерес потпуно прилагођава приватном интересу тих лобија, а то је позиција које ће се они тешко одрећи и чиниће све да је одрже“-тврди се у анализи.

Следећа предност СНСД и коалиције, односи се на значајно јачу и бројнију базу политички и стручно јачих кадрова у односу на „средњошколску“ на супротној страни, чија је основна карактеристика одсуство знања и искуства.

Међутим, скрајнути кадрови, који су управљали процесима у вријеме ранијих градоначелника, значајно лимитира могућност кампање и у њој апострофирање кључних проблема, иницирање оних који су значајни, те препознавање грешака постојеће градске администрације у циљу поентирања у кампањи.

Аналитичари тврде да највећи дио кадрова који су на располагању коалицији нису искоришћени са становишта знања и искуства које би се могло употријебити, не нужно на теренски рад.

„По инерцији дугогодишњег статуса власти, велики број кадрова проблеме настоји да ријеши канцеларијски, а то рађа рјешења која немају додира са стварношћу нису употребљива или су контрапродуктивна у шта спада и политичка борба саопштењима“-пише у анализи.

Прилике које иду на руку СНСД и коалицији, односе се на бројне неријешене комуналне проблеме, изиграна обећања и бројне неправилности у раду градске администрације и градоначелника, лимитиране су слабостима, али пријетњама које се односе на опредељеност, искреност свих партија коалиције, али и умијешности градске администрације да потпуно игнорише правила, прописе и јавни интерес како би се остварио циљ у условима када су, након три године власти, већ, и ако скромног знања, успјели да овладају начином покретања процеса које бирају према свом интересу.

„Пријетње које су иначе присутне у политичкој борби са овим противником, односе се на енормна лична средства, која, уз јавна која је спреман да злоупотреби, представљају његову предност због оперативности средстава  које коалиција нема. Такође, екстреман популизам, већ описана бескрупулозност, компликују и питање утицаја људи у коалицији, који имају материјални интерес да опозив не успије.“-наводи се у анализи и акценат баца на стање у опозицији.

„Разједињеност опозиције, односно свађа градоначелника да својим кључним савезницима, као и незаинтересованост дијела опозиционих партија, па чак и интереси у самој ПДП, они ће се свести само на неучешће у опозиву, осим у случају Небојше Вукановића који ће, јер не може да се контролише, позивати да се гласа ЗА“.

Аналитичари сматрају да би се опозивом или скраћењем мандата смањила даља штета по град јер ,“имајући у виду стање у Градској управи, јавашлук, кршење закона, запошљавање без икакве контроле, услова и смисла, злоупотребљавање средстава, приватизација Градске управе, хаос у рјешевању текућих комуналних проблема, одсуство било каквих смислених измјена планских докумената, трошење јавних средстава за бескорисне пројекте или пројекте малог или без значаја на уштрб важних и тд. говори у прилог потребе и потпуно у јавном интересу оправданости иницијативе за опозив градоначелника.“

Са друге стране и поред значајног процента разочарености грађана у градоначелника, то незадовољство би, због карактеристика бирачког тијела, могло бити само на уштрб излазности, али и не гласању ЗА опозив. У томе је  видљива предност СНСД коалиције у односу на оне који би били ПРОТИВ опозива, али да би разлика била релативно мала која у извјесној мјери представља ризик-тврде они.

Аналитичари овдје долазе до кључног аргумента који СНСД иде у корист, а који се односи на значајно увјерење јавности да је градоначелник у својеврсној „симбиози“ са влашћу, која је објективна чињеница, али и због „сарадње“ са „СНСД тајкунима“ која може донијети успјех иницијативе.

Међутим, осим потребе да се градоначелник опозове, постоји потреба да се истим не направи политичка штета пред предстојеће локалне изборе. Наиме, градоначелник се, неспорно, показао потпуно негативно у вршењу јавне функције и он сваким даном на функцији губи подршку бирача коју он не може да поправи јер је увјерење које бирачко тијело већ има формирано о њему као неозбиљном, за њега непоправљиво, при томе он објективно, због животног и професионалног неискуства, није у стању да учини било шта круцијално што би бираче увјерило у супротно.

„Симбиоза је тема на којој Станивиковић губи, међутим, покретањем опозива, без обзира на успјех он добија у оба случаја. Уколико опозив успије он је имати деманти симбиозе и биће политички спасен пред предстојеће локалне изборе, а ако не успије он ће имати огромну предност јер ће симбиоза бити такође демантована, он би остао градоначелник и при томе имао потврду да ради исправно, а да је СНСД коалиција само сметња.Зато, СНСД коалиција губи  у сваком случају са опозивом, без обзира на резултат“-пише у анализи.

Наставиће се…

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili