19.7 C
Banja Luka
29.05.2024.

Dosije Jezero: Milan Kutanjac – politika ličnog interesa i manipulacije

U posljednjih nekoliko mjeseci, javnost u opštini Jezero svjedočila je kontroverzama i političkim intrigama koje su se uvukle u lokalnu političku scenu. U epicentru događaja nalazi se već pominjani Milan Kutanjac, bivši odbornik PDP-a u SO Jezero, čiji politički put obilježavaju izdaje, nečasni politički potezi i vrlo sumnjive veze.

Kutanjac se često predstavlja kao simpatični debeljuca iz provincije, ali iza fasade krije se beskrupulozni politički oportunista spreman na sve kako bi ostvario ličnu korist i ambiciju. Njegova saradnja sa grupacijom lažnih ekologa i FB stranicom “Stop rudnicima u dolini Plive” izaziva veliku zabrinutost u zajednici. Naime pomenuta grupacija organizovala je “ekološke” proteste u Jezeru, a Kutanjac je bio jedan od glavnih aktera u pozivanju na ove proteste i sabotiranju načelnice Snežane Ružičić. Međutim, nije se zaustavio samo na tome. Javno je iznosio laži i klevete o ministru Petru Đokiću i Vladi Republike Srpske, pokušavajući stvoriti lažnu sliku o katastrofalnom stanju u opštini, iako opština svim poljima bilježi samo stalni rast.

Razlozi za Kutanjčevu aktivnost očigledno su povezani sa ličnom koristi. Kao vlasnik nekoliko lokala koji se bave turizmom, Kutanjac je godinama uživao podršku Opštine Jezero i Vlade Republike Srpske, dobijajući značajne finansijske podsticaje. Međutim, očigledno je da mu je lični interes prevagnuo ispred interesa opštine i sugrađana. Nije mnogo mislio kada je okrenuo leđa svojim političkim patronima i prišao novim-starim “prijateljima” kako bi sačuvao svoj mali ćup sa zlatom.

Posebno zabrinjava činjenica da se čuveni “Tropico bar”, koji Kutanjac posjeduje, sumnjiči za ilegalno ispuštanje fekalija u jezero Đol, što može ozbiljno ugroziti zdravlje kupača. Ovo pitanje je ostalo nerazjašnjeno, dok poslovna i finansijska situacija lokala ostavlja mnogo pitanja bez odgovora.

Takođe, treba spomenuti i upitne veze koje Kutanjac održava sa medijima poput Jajce Online, čiji urednik Edvin Crnkić često promoviše “Tropico bar” i usluge koje ovaj nudi. Osim toga, Kutanjac je dio lobističke ekipe koja pruža usluge smještaja u Jezeru, a korisnici ovih usluga često su građani iz bliskoistočnih zemalja.

Napuštanje matične stranke (PDP) Kutanjacu nije donijelo olakšanje od pritisaka, već je suočen sa problemom čestih posjeta inspekcije koja mu je posljednji put ostavila kaznu od 7000 KM zbog vavodnih nelegalnih radnji. Ovo samo ukazuje na činjenicu da Kutanjac više nema zaštitu svojih bivših političkih patrona.

Treba svakako dodati da je Keljalić vrlo spreman da se odrekne svojih političkih ambicija i da na mjesto načelnika pogura Milana Kutanjca, koji je mnogo realniji kao kandidat, obzirom da se radi o srpskoj opštini u kojoj Kutanjac vrlo dobro kotira u dijelu opozicionog biračkog tijela.

Kutanjac je sada okrenut ka novim političkim saveznicima, koji se vrte oko stranice “Stop rudnicima u dolini Plive” i koji već duže vrijeme destabilizuju opštinu Jezero. Njegova saradnja sa Edinom Keljalićem, poznatim bošnjačkim lobistom iz Jajca, neumnjivo postaje sve očiglednija, o čemu smo pisali u našim prethodnim tekstovima.

Pitanje koje svakako ostaje otvoreno jeste koliko će vlasti u Republici Srpskoj trpiti ovakve pojedince, koji u svojim političkim igrama štete nacionalnim i privrednim interesima. Očekujmo da će dalji razvoj situacije osvijetliti ulogu Kutanjca i njegovih saveznika u ovim događajima.

 

(Nastaviće se…)

Povezane vijesti

Глигорић (СПС): Против поскупљења смо, вртићи морају бити бесплатни

  Социјалистичка партија Српске изражава дубоку забринутост због тренутне политике субвенционисања приватних вртића у граду Бањалука. Сматрамо да је граду потребно системско рјешење вртића, а...

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

Глигорић (СПС): Против поскупљења смо, вртићи морају бити бесплатни

  Социјалистичка партија Српске изражава дубоку забринутост због тренутне политике субвенционисања приватних вртића у граду Бањалука. Сматрамо да је граду потребно системско рјешење вртића, а...