12.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Dosije Jezero: Ekologija kao izgovor za politički i javni linč

 

U opštini Jezero već godinu dana jedna od glavnih tema je ekologija, odnosno zaštita životne sredine, koja se od strane grupe lažnih ekologa (neke smo ranije već pominjali) predstavlja kao jedino vitalno pitanje za opstanak ovog mjesta.

U tom nastojanju otišlo se toliko daleko da su dotični počeli na ličnom nivou da se obračunavaju sa nosiocima političke vlasti, ali i sa svim pojedincima i običnim građanima koji se ne slažu sa njihovim pristupom i stavovima.

 

Javni linč postao je jedno od vrlo važnih borbenih sredstava u ovoj nečasnoj igri, koju su lažni ekolozi nametnuli cijeloj zajednici kao sasvim normalan način komunikacije putem koje se iznosi neko tobožnje „demokratsko mišljenje“.

 

Nažalost, ova vrsta komunikacije je tolerisana jedan duži period, pa je vremenom prerasla i u otvorene prijetnje i prozivanja koja su počela da se prelijevaju iz virtuelnog u realni svijet.

 

I možda ništa ne bi bilo sporno da se cjelokupna argumentacija lažnih ekologa ne bazira na potpunim besmislicama i isključivoj upotrebi straha sa namjerom da se zajednica uplaši i prevari. U prilog tome govori činjenica da niko od ozbiljnijih aktera nije doveo u pitanje geološka istraživanja na teritoriji opštine Jezero i Mrkonjić Grad.

Niko od stručnjaka nije potvrdio njihove navode, niti postoji neki zabilježen slučaj zagađenja Plive ili drugih rijeka u proteklih godinu do dvije dana.

 

Štaviše, ni neki od najvećih privrednika ovoga kraja, koji svoj posao baziraju na uzgoju visokokvalitetne kalifornijske pastrmke, sa godišnjom proizvodnjom preko 1500 tona, koju izvoze po cijelom svijetu, nisu doveli u pitanje geološka istraživanja, bivajući veoma dobro informisani o svemu i uvažavajući garancije geološke struke i resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske.

 

Dakako, to očigledno nije dovoljno jak argument za lažne ekologe, jer oni smatraju da se samo njih smije i treba pitati za sve, iako niko od njih ne zna o čemu zapravo pričaju, niti razumiju realan proces i potrebe geoloških istraživanja u privrede svrhe.

 

Ono što nas kao posmatrače sa strane bez sumnje ostavlja bez teksta jeste gotovo religiozni fanatizam koji se ispoljava u namjeri da se firma investitor istjera sa područja opština Jezero i Mrkonjić Grad, dok se druge kompanije, pa i neke mnogo poznatije zaobilaze u širokom luku.

 

Tu sumnja u iskrene namjere lažnih ekologa raste istom brzinom koliko raste i sam broj svakodnevnih gluposti koje dotični objavljuju na svojim društvenim mrežama. Sumnja se konačno i potvrđuje kada se sagleda njihov ekološki aktivizam na terenu u proteklih 30 godina.

Naime, niko od dotičnih nikada nije pokazivao bilo kakve ekološke aspiracije niti tendencije i niko ih nikada nije vidio da su sa ulice podigli opušak, a kamoli se bavili ozbiljnijim ekološkim aktivizmom.

 

Dokazi za to su mnogobrojni, a možda najvažniji su izloženi u ovom tekstu putem priloženih fotografija koje samo potvrđuju kakav je realan odnos ovdašnjih ekologa po pitanju čistoće rijeka i prirode.

Da su nekim slučajem pomenuti lažni ekolozi učestvovali u nekoj od akcija čišćenja tona smeća iz Plive i Vrbasa, neko bi ih sigurno vidio, čuo ili pohvalio.

O njihovom aktivizmu za sada nije bilo pomena, niti neke posebne riječi hvale.

 

Njihov aktivizam se prosto rodio preko noći, možda prošle godine, pod uticajem rudarskog lobija iz Federacije, islamističkih tendencija određenih pojedinaca i pokušajem da se opipaju mišići Republike Srpske u pograničnim opštinama, čiji je konačni cilj bio blokiranje Srba u Jezeru i vremenom potpuna marginalizacija tog naroda, svođenjem istog na rang nacionalne manjine, kao što je učinjeno i sa Hrvatima.

Stoga se opravdano pitamo, ko je najveća žrtva ovih nastojanja, ako već nije načelnica opštine Jezero, gospođa Snežana Ružičić, koja već dugo vremena trpi velika poniženja i uvrede, razne pogrdne seksističke i razne druge prozivke koje ruše ne samo njen ugled, kao jedne od najuspješnijih srpskih političarki u BiH, već i ugled njene porodice koja zajedno sa njom mora da trpi neprestani javni linč.

 

Naravno, lažni ekolozi nisu uspjeli u svojim namjerama da uplaše načelnicu Jezera, niti da unize njeno dostojanstvo, jer je gospođa Ružičić svima jasno stavila do znanja da se sa Republikom Srpskom neće trgovati, te da će privredni interes njene opštine biti primaran faktor pri donošenju svih odluka, a u skladu sa interesima državne politike Republike Srpske.

U ovoj borbi za Republiku Srpsku i opštinu koja joj je data na upravljanje, Snežana Ružičić je pokazala veliku političku zrelost, umijeće i ogromnu volju da svoju odgovornost nosi postojano i hrabro, kao što i doliči jednoj ženi, majci i Srpskinji. I u toj borbi Snežana Ružičić će imati bezuslovnu podršku sopstvenog naroda i bez sumnje institucija Republike Srpske, čiji je ona legalno izabrani predstavnik i jedini autentičan predstavnik srpskog naroda i njegovih interesa u opštini koju vodi.

Nastaviće se…

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...