22.7 C
Banja Luka
19.05.2024.

Dosije Jezero: Amela Ahmečković- ekologija kao porodični biznis

 

U izvodu iz krivičnih prijava optuženih za ratne zločine u BiH od 1992-1995.godine, koji je objavio Dokumentacioni centar za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, nalazi se i ime Sakiba (Gane) Ahmečkovića, rođenog 01.januara 1956.godine u mjestu LJavići, opština Jajce.

 

Po tim podacima on je odgovoran jer je kao pripadnik hrvatsko-muslimanskih vojnih formacija u periodu maj-oktobar 1992.godine, učestvovao u napadu na selo Barevo, opština Jajce i druga okolna sela bez vojne potrebe i „vršio ubijanje“ srpskog stanovništva, zatim hapšenju i zatvaranju u logore i sabirne centre, a za vrijeme saslušanja zatvorenika u periodu 13.06 do 25.08.1992.godine, učestvovao je u torturi, tuči kundacima, višežilnim kablovima, tjeranju zatvorenika da udaraju glavom o zid, da ližu svoju krv i krv drugih zatvorenika, da jedu opuške od cigareta, gasio im cigarete po tijelu, sprovodio psihičku torturu, vrijeđanje i ponižavanje uhapšenih srpskih civila i vojnika VRS.

Sakib za ove zločine još uvijek nije odgovarao, pa se opušteno, zajedno sa suprugom Amelom upustio u ekološku odbranu područja opštine Jezero.

Amela je štiteći muža, da se vlasi ne dosjete, postala glasnogovornik ekološkog pokreta iz Jajca uvlačeći pored „svojih aktivista“ i brojne druge poput Sergeja Milanovića, Miće Jovetića, Ševala Ribića.
Interesantno je da su Srbi- ekolozi prvi put čuli da je Ahmečković činio zlodjela u ratu, kao i Ševal Ribić.Sakib je zbog toga odlikovan „zlatnim ljiljanom“.


Ekološki aktivizam, sada dobija sasvim drugu dimenziju pa otuda i sve glasniji napadi na načelnicu Jezera Snežanu Ružičić od Amele i njenih pajtaša koji se predstavljaju kao „prijatelji svih nacija“.
Srbi iz Jezera, Šipova i Mrkonjić Grada, dok im Amela govori o zaštiti životne sredine i zalaže se za protjerivanje Miloša Bošnjakovića sa tih područja, potpuno su slijepi na aktivnosti Sakiba Ahmečkovića koji zastupa tezu da je u Jezeru počinjen genocid.

Da su Ahmečkovići od toga napravili pravi mali porodični biznis, potvrđuje i njihova porodična veza sa Edvinom Crnkićem koji je osnivač i vlasnik kompanije Jajce online preko koje plasira porodične vijesti od koji Amela naplaćuje novac od donatora.

 

I ona je aktivan član stranice „Stop rudnicima u dolini Plive“, preko koje se iznose gnusne laži, seksistički ispadi, prijetnje, i neargumentovano prozivanje pojedinaca .
Amela se nikada nije ogradila od ovih objava, a sada je jasno i zbog čega.

 

 

Povezane vijesti

Društvene mreže

820PratiocaSviđa mi se
358PratiocaZaprati

Možda ste propustili

SPS:Spremni smo za izbore, očekujemo dogovor unutar Republike Srpske

  U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak rukovodstva Socijalističke partije Srpske sa predstavnicima gradskih i opštinskih odbora na kojem je ponajviše bilo riječi...